open-navfaktor-logo
search
Čestitke iz Banje Luke
Obilježavanja Dana SANU: Memorandum I temelj za Miloševićeve pohode, Memorandum II Vučićev "bukvar"
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je predsjedniku Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimiru Kostiću Dan SANU, te istakao da Akademija predstavlja svjetionik kome teže sve naučne, obrazovne i umjetničke institucije, kako iz Srbije i Republike Srpske, tako i Srba u rasijanju
19.11.2019. u 21:39
get url
text

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je predsjedniku Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimiru Kostiću Dan SANU, te istakao da Akademija predstavlja svjetionik kome teže sve naučne, obrazovne i umjetničke institucije, kako iz Srbije i Republike Srpske, tako i Srba u rasijanju.

- Uvjeren sam da će SANU, najznačajnija naučna, kulturna i umjetnička institucija srpskog naroda, ostati nezavisna, u najvećem mogućem smislu, da će se sačuvati od dnevnopolitičkih i kratkoročnih mišljenja, da će i u budućnosti davati svoj doprinos rješavanju strateških pitanja nauke, kulture i suštinskih interesa srpskog naroda - navodi se u Čubrilovićevoj čestitki koju je uputio akademiku Kostiću u ime Narodne skupštine i svoje ime, objavila je RTRS.

Historija je pokazala, nažalost na najkrvaviji mogući način, kako SANU daje svoj doprinos rješavanju strateških pitanja vezanih za srpski narod, o čemu Čubrilović govori.

Isto tako, sačuvala se od dnevnopolitičkih i kratkoročnih mišljenja, jer su dosadašnja dva Memoranduma I i II pokazala da se SANU bavi isključivo planiranjem i strategijom, i stvaranjem osnova za politička djelovanja vladajućih režima u Srbiji, te neodstupanjem ni za pedalj od stvaranja Velike Srbije.  

SANU I nastao je 1986. godine.Bio je to strateški program srpske inteligencije koji je odredio smjer rješenja srpskog pitanja unutar SFRJ - jasno progovarajući o mogućnosti da se ta državna zajednica raspadne i o potrebi da se Srbi odlučno pripreme za takvu situaciju.

Ovaj dokument bio je objavljen u javnosti preko beogradskih "Večernjih novosti" u dva nastavka 24. i 25. septembra 1986. godine. Duhovnim ocem Memoranduma smatra se srpski književnik i nacionalista Dobrica Ćosić. Autori Memoranduma plasirali su tezu o ugroženosti srpskog naroda u Jugoslaviji i potrebi redefiniranja federacije (SFRJ) kako bi Srbi kao najbrojniji narod dobili glavnu ulogu u državi.

Memorandum SANU I rehabilitira sadržaje predjugoslavenskih srpskih politika iz vremena kada se težilo ostvarenju projekta Velike Srbije. U jednom moderniziranom obliku, on ne odstupa od već poznatih velikosrpskih programa Načertanije, Srbi svi i svuda i Homogena Srbija.

Ravno tri decenije nakon što je u javnost pušten Memorandum SANU, iz Srpske akademije nauka i umetnosti došla je svojevrsna ograda od dokumenta koji je predstavljao uvod u kasnije zahtjeve za stvaranje “velike Srbije”.

-Memorandum SANU je konstruirani grijeh- izjavio je Vladimir Kostić, ugledni neurolog iz Beograda i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti, objavio je Jutarnji 2016. godine.

Kostić je još dodao da niko u Akademiji nije prihvatio ili redigirao Memorandum, koji je otuđen i zloupotrijebljen.

-Taj tekst nikada nije mogao biti promijenjen jer je odmah iskorišten za policijski brutalizam. Mi se od toga nećemo ograđivati, ako ima krivnje, mi ćemo je prihvatiti- dodao je.

Iako Kostićeva izjava nije ušla u dublju analizu, do sada se niko iz SANU nije u ovakvoj mjeri ogradio od famoznog Memoranduma. Utoliko je riječ o važnom događaju, čak i kada dolazi od novog predsjednika SANU, koji zna izazivati javnost u svojoj zemlji. Tako je 2015. godine izjavio da je Kosovo izgubljeno za Srbiju, pa je proglašen nacionalnim izdajnikom.

Memorandum SANU II nastao 2011. godine,  je osmišljen u devet tačaka Devet tačaka drugog memoranduma su:

1. Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju.

2. Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha i političkog vrha Republike srpske kojem se sudi u Haškom tribunalu

3. Susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima.

4. Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja.

5. Insistirati na zatvaranju Haaškog tribunala i na suđenju generalu Ratku Mladiću pred domaćim pravosuđem.

6. Destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije.

7. Pomagati otcjepljenje Republike Srpske.

8. Insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciju srpskih zajednica u državama regije u unitarnu, svesrpsku zajednicu.

9. Zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti dalju regionalizaciju Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku.

Posebno poglavlje ovog memoranduma bavi se istočnom Hrvatskom, Republikom Srpskom  i sjevernim Kosovom. U vanjskoj politici su autori predložili neka se Srbija okrene prema Kini u vojnom i političkom smislu, glede činjenice da Rusija Srbiju ne podupire kao što je to nekad bilo.

Tajni velikodržavni dokument nastao je prije nekoliko godina u krugu srpskih akademika iz Beograda, decidirano definiše strateške velikosrpske ciljeve i daje detaljne upute političkom rukovodstvu Republike Srpske i Srbije kako ih operacionalizovati.

Srpska akademija nauka i umjetnosti zvanično je osnovana 19. novembra 1841. godine. Zvala se Kraljevska srpska akademija do 1886. godine, potom Srpska kraljevska akademija do 1947. kada je preimenovana u Srpsku akademiju nauka.

Zakonom iz 1960. godine ona je promijenila naziv u Srpsku akademiju nauka i umetnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.