open-navfaktor-logo
search
Usložnjavanje političke situacije
Reakcije iz RS-a na potez Schmidta - Cvijanović: Namjera je izazvati haos; Stevandić: Odluke nećemo provoditi
Srna
26.03.2024. u 18:29
get url
text
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, a sve i da jeste ne bi imao pravo da nameće odluke i mijenja zakone.
- Kada god predstavnici naroda u BiH naprave korak naprijed, Schmdit nas vrati tri unazad. Ovo je šamar demokratskom procesu i evropskom putu BiH, a šamarčina EU - konstatovala je Cvijanović u izjavi za Srnu upitana da prokomentira Schmidtovo nametanje izmjena Izbornog zakona u BiH.
Ona je istakla da je očigledno da Schmidt, zajedno sa svojim mentorima i nalogodavcima, diktatorskim odlukama svjesno urušava kredibilitet EU u BiH.
Cvijanović je rekla da je nečuveno da neizabrani stranac nameće odluke bilo kojoj članici UN-a, a posebno u zemlji koja je na pragu otpočinjanja pregovora sa EU.
- Ovo će za posljedicu imati dodatno usložnjavanje političke situacije u BiH, što je očigledno i bila Schmditova zamisao. Namjera je izazvati haos i pokazati da dvije strane nisu BiH i EU - kazala je Cvijanović. 
Reagirajući na izmjene Izbornog zakona BiH Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS-a je rekao kako će RS donijeti vlastiti izborni zakon.
- Obavit ćemo konsultacije i reagovati najpismenije moguće, nećemo dozvoliti da se isprovociramo, a ove odluke nećemo provoditi - rekao je Stevandić.
Dodao je da će sutra biti održan Kolegij najvišeg zakonodavnog tijela u RS-u, kako bi se zakazala sjednica na kojoj će biti donesene naredne odluke.
- Ovo je luđačka košulja za BiH, pa ko hoće da je nosi, aferim - rekao je Stevandić.
Premijer RS-a Radovan Višković izjavio je da je za BiH normalno ono što nije nigdje u svijetu i da je nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH vjerovatno završen evropski put zemlje.
- Ne iznenađuje me što pola BiH priznaje čovjeka (Christian Schmidt) koji je nelegalno na ovim prostorima, jer nema verifikaciju UN da bude visoki predstavnik. Odluka od prije nekoliko dana o otvaranju pregovora EU sa BiH je u suštini današnjim nametanjem zatvorena - rekao je Višković.
Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a i šef Kluba zastupnika ove stranke u Narodnoj skuštini RS, je rekao da je odluka Schmidta, kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika, čudna jer se primjenjuje tek od 2026. godine, a za krizu koju bi mogla izazvati krivi isključivo SNSD, HDZ i "Trojku".
- Oni su Schmidtu obećali da će do kraja februara usvojiti izmjene Izbornog zakona i time su i odgovorni za ovo što se sad događa - rekao je Crnadak.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.