open-navfaktor-logo
search
Burno u Parlamentu FBiH
O izmjenama Poslovnika: Šabanović ovo je debakl; Gratz: Sada vam odgovara da Vladu FBiH imenuje...
Izmjene Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koje je predložila parlamentarna većina (SDP, NiP-Pomak, NS, HDZ – HNS, HDZ 1990 – HNP i PDA) nalaze se na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.
31.01.2024. u 16:06
get url
text

Zakon se raspravlja po skraćenoj proceduri protiv čega je bila opozicija poručivši da izmjene predstavljaju debakl.

Šta kada se ne ispoštuje rok od 30 dana? 

Zastupnik Belmin Zukan (SDP) je kazao kako se duže čekalo da se otvori pitanje izmjena Poslovnika.

- Pred nama je dugo očekivana odluka koja se "kiseli" od oktobra. Odluka sadrži nekih 30-ak članova. Svaki dan otkrivamo nesavršenosti Poslovnika. Izmjene imaju ustavni osnov. Ustav FBiH kaže da će svaki od domova donijeti svoj Poslovnik. Razlozi za izmjene su jer smo imali smo 2. oktobra izmjene Ustava FBiH nametnute u izbornoj noći od visokog predstavnika Christiana Schmidta i Poslovnik je trebalo uskladiti sa izmjenama Ustava - rekao je Zukan.

Na sjednici je govorio zastupnik Dennis Gratz (DF).

- Imenovanje Vlade FBiH je vrlo ozbiljna materija i nismo imali vremena da se pripremimo na sve moguće varijante. Navest ću primjer u Poslovniku gdje stoji u predloženim izmjenama "da se predsjednik FBiH uz saglasnost oba potpredsjednika FBiH". A sada su odjednom oba!? Za vašu vladu vam nisu trebala oba da se imenuje Vladu FBiH, nakon konsultacija sa premijerom ili kandidatom za funkciju u roku od 30 dana od dana izbora. Šta će se dogoditi ako se taj rok ne ispoštuje? Kakve će posljedice biti ako se propuste rokovi? - upozorio je zastupnik Dennis Gratz.

Govorio je i Salko Zildžić (SDA).

- Imamo odluku o izmjenama Poslovnika a sadašnji ste prekršili. Imamo Poslovnik koji je vraćanje unazad, svojevrsnu diktaturu. Gdje imamo da parlamentarna većina naprasno mijenja Poslovnik sa fokusom kako popuniti komisije, radna tijela. Vi ste na vlast došli intervencijom čovjeka koji je suspendovao Ustav. Ne znam da li ćete na sljedećim izborima biti vlast, šta ćete kada oni koji dođu usvoje vaša pravila pa kažu da imate minuti za diskutiranje? - pitao je parlamentarnu većinu Zildžić.

Mario Karamatić (HSS) se slaže s tim da treba ograničiti broj javljanja.

Predsjednici stranaka većine vide u budućnost

- Onaj ko nije u stanju reći za tri minute nešto, ne može ni za 30 minuta. Što se tiče izmjena, ima priličnih gluposti poput izmjene "da će civilno društvo i udruženja mladih predstavljati legitimne predlagače zakona". Vjerujem da se to neće primjenjivati. Ponovo nisu propisane sankcije, meni je ovdje oduzimana riječ. Mislim da je mali korak za čovječanstvo i za ovaj dom ali neka se okreće - govori Karamatić.
Replicirao je Zildžić.

- O budžetu nije moguće govoriti tri minute ko može, on je genijalac - rekao je Zildžić.

Haris Šabanović (SDA) je kazao kako većinu ne zanimaju suštinske izmjene Poslovnika.

- Mi ovdje iz opozicije dolazimo iz grupe običnih građana, Božijih robova i nemamo osobine koje imaju neki predsjednici stranaka iz vladajuće većine da vide u budućnost. Oni trenutno vide koje će predmete otvoriti tužilaštvo a da tužilaštvo to ne zna. Sedam dana unaprijed znaju šta će koji direktor javnog preduzeća pričati na press konferenciji a da nije ni zakazana i ja se ograđujem od toga. Možda vi stvarno bolje vidite u budućnost. Ja tu mogućnost nemam.

Cilj izmjena Poslovnika jeste da se smanje ovlasti i promijene Komsije za izbor i imenovanje da biste mogli završiti imenovanje sudije Ustavnog suda BiH, kojeg opet nema jer nema povjerenja među vama. Da ne bi to bilo ofirno ide se u discipliniranje opozicije. Meni je ovo debakl gdje stoji da se glasa na kraju dnevnog reda. Što bismo sjedili, zaklaži galsanje u osam, doći ćete da glasate. Ovo je totalna destrukcija - poručio je Šabanović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.