open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica
NSRS podržala veto Cvijanović: Državljani Kosova ne mogu u BiH s ličnim kartama
Zastupnici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska podržali su veto članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović o pauziranju sporazuma o slobodnoj trgovini, odnosno o ulasku građana Kosova u BiH sa ličnom kartom.
27.06.2023. u 21:08
get url
text

Narodna skupština bh. entiteta potvrdila je izjave Cvijanović o proglašenju zaključaka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na 6. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 21. juna 2023. godine, "veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske".

Riječ je o zaključku za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoervopskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

U zaključku se navodi da Narodna skupština RS-a "najoštrije osuđuje akte nasilja, političke progone, zatvaranja te kontinuirano ugrožavanje sigurnosne situacije" za srpski narod na sjeveru Kosova i apeluje na sve relevantne međunarodne aktere da poduzmu neophodne mjere kako bi se sigurnosna situacija na sjeveru Kosova što prije normalizovala.

- Uvažavajući značaj bilateralne i, posebno, multilateralne regionalne saradnje, kao i potencijalne beneficije za pojedine kategorije stanovništva koje su njima definisane, Narodna skupština Republike Srpske predlaže članu Predsjedništva BiH iz RS-a da, u okviru nadležnosti Predsjedništva i vodeći računa o ispunjenosti svih neophodnih procesnih pretpostavki, na nekoj od narednih sjednica Predsjedništva BiH inicira izjašnjavanje o prihvatanju Sporazuma o priznavanju kvalifikacija doktora medicine, doktora stomatologije i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija na Zapadnom Balkanu", navodi se u jednom od zaključaka.

Dodaje se da Narodna skupština RS-a potvrđuje članstvo u Evropskoj uniji kao primarni spoljnopolitički cilj i odbacuje bilo kakve pokušaje zloupotrebe procesa evropskih integracija u pravcu centralizacije ustavnopravne strukture BiH i zahtijeva da se svi oblici komunikacije, koordinacije i saradnje između različitih nivoa vlasti u oblasti evropskih integracija realizuju uz puno poštovanje njihovih ustavnih nadležnosti te u skladu sa odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH.

- Narodna skupština RS-a ponovo ističe punu posvećenost procesu evropskih integracija i poziva nadležne institucije na svim nivoima vlasti da svoje aktivnosti u ovoj oblasti realizuju isključivo uz puno poštovanje važećih pozitivnopravnih propisa, a posebno odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH - jedan je od zaključaka.

Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Po Ustavu BiH, Narodna skupština entiteta RS razmatra izjave člana Predsjedništva BiH iz RS-a i ukoliko ih deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporeni zaključci Predsjedništva BiH ne stupaju na snagu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.