open-navfaktor-logo
search
Nastavak sapunice
Nova Vlada HNK još na čekanju: SDP ne pristaje da dio koalicije bude i NES
Prema posljednjim informacijama koje su objavili mostarski mediji, sutra neće doći do ranije najavljenog formiranja nove Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. 
22.10.2023. u 21:40
get url
text

VEZANI TEKST - Završeni višemjesečni pregovori, HNK u ponedjeljak dobija novu vladu

Naime, kako je objavio Mostar.live, rukovodstvo SDP-a HNK nije pristalo na uvođenje NES-a u Vladu HNK i smatra to izigravanjem međustranačkog dogovora koje ima sa SDA.

Kako se navodi u informaciji, SDA je odlučila uvesti NES "na mala vrata" u Vladu HNK i ponudila je ovoj stranci ministarstvo pravosuđa, gdje bi ministar trebao biti srpske nacionalnosti.

Prema ranijem dogovoru SDA i SDP, oko tog imena su te dvije stranke trebale postići saglasnost, a NES je, navodno, od početka bio neprihvatljiv SDP-u. 

Ono što je izvjesno da trenutno ne postoji koalicioni dogovor i Vlada HNK sutra neće biti izglasana jer SDA ne odstupa od stava da NES čini Vladu, a SDP ne želi pristati na promjenu dogovorenih okvira, tvrdi ovaj medij.

Tako je najavljena vanredna sjednica Skupštine HNK u ponedjeljak na kojoj je trebala biti potvrđena nova Vlada otkazana, javljaju hercegovački mediji.

VEZANI TEKST - Jesu li u SDP-u svi za koaliranje sa SDA u novoj Vladi HNK: Zalihić kovertirao potez, čeka organe partije 

U Skupštini HNK HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog. Vladu su trebali formirati HDZ, SDP i SDA za šta im treba 20 ruku, a naknadno je spominjan i NES.

Na čelo Vlade dolazi Marija Buhač koju je predložio HDZ. Pokušali smo saznati šta se zaista dešava u HNK, ali se niko od aktera ove političke sapunice nije javljao na naše pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.