open-navfaktor-logo
search
Konsultacije sa strukom
Nova školska godina: Kako će se odvijati nastava u USK, HNK i Tuzlanskom kantonu
Školska godina u Unsko-sanskom kantonu (USK) počinje u ponedjeljak, 6. septembra, potrvđeno je iz kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Planira se i priprema za redovno odvijanje obrazovnog procesa u školama, međutim, odluka o tome donijet će se nakon detaljne analize zdravstveno - epidemiološke situacije i konsultacija sa Kriznim štabom.
24.08.2021. u 14:07
get url
text

- Naš je stav da bismo se trebali vratiti starom načinu odvijanja obrazovnog procesa, odnosno omogućiti povratak djece u škole na časove u trajanju od 45 minuta. Ipak, s obzirom da je najavažnije zdravlje djece i prosvjetnih radnika, odluku ćemo donijeti  u konsultaciji sa Kriznim štabom i na osnovu pokazatelja o zdravstveno - epidemiološkoj situaciji. Trenutno se vakcinisalo između 30 i 40 posto zaposlenog osoblja u osnovnim i srednjim školama, što je definitivno bolja situacija u odnosu na prošlu godinu -riječi su ministra obrazovanja USK Almina Hopovca.

 U Hercegovačko-neretvanskom kantonu školska 2021./2022. godina trebala bi početi 6. septembra i pod normalnim uvjetima, odnosno sva djeca bi se trebala naći u školskim klupama - izjavio je u utorak za Fenu ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa u Vladi HNK Rašid Hadžović, napominjući kako je ipak Krizni štab taj koji donosi odluke vezano za epidemiološku situaciju.

- Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i športa se zalaže da školska 2021./2022. godina počne u punom kapacitetu na način da se djeca i nastavnici vrate u školske prostorije, ali je Krizni štab taj koji donosi preporuke i odluke vezano za epidemiološku situaciju i Ministarstvo će te preporuke pratiti kao i dosad- podvukao je ministar Hadžović.

Po njegovim navodima, trenutno Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi nije donio nikakve epidemiološke mjere i odluke povodom početka nove školske godine.

Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona nastava za učenike osnovnih i srednjih škola počet će prvog dana mjeseca septembra, po redovnom planu i programu uz poštivanje važećih naredbi i preporuka nadležnih organa i institucija.

U okviru priprema za novu školsku godinu bit će ažurirani planovi za vanredne situacije u školi, koji moraju uključivati odgovorne osobe, aktivnosti koje se trebaju poduzeti u slučaju da neko od đaka, osoblja ili njihovih ukućana bude bolestan, sa sumnjom na COVID-19, kao i određenu prostoriju ili područje za izolaciju oboljelu osobu.

- Bit će planirani i modeli održavanja nastave za đake koji moraju biti u samoizolaciji, kao i za roditelje i đake koji spadaju u ugrožene skupine, te su utvrđene i preporuke za sigurno održavanje nastave u kontekstu COVID-19 infekcije - izjavio je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.