open-navfaktor-logo
search
Oprečni stavovi
Njemačke vladajuće stranke podijeljene oko odluke Christiana Schmidta
Dvije stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i Zeleni osudile su u petak, za razliku od Liberalno-demokratske stranke (FDP), treće stranke u koaliciji, odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da se umiješa u formiranje Vlade Federacije BiH.
28.04.2023. u 21:53
get url
text

- Jučerašnja odluka visokog predstavnika još je jedna u nizu teških intervencija u najvišu vrijednost jedne demokratije - saopćio je socijaldemokrata Adis Ahmetović, iz najvećeg zastupničkog kluba u Bundestagu za Zapadni Balkan. 

On je rekao kako su ovakve promjene Ustava za jednu tako mladu demokratiju kao što je bosanskohercegovačka, "duboke i povezane s dugotrajnim posljedicama".

Ahmetović je rekao da svake ustavne promjene moraju slijediti Kopenhagenske kriterije, odluke Venecijanske komisije te biti na liniji odluka Evropskog suda za ljudska prava.

- U protivnom bi mogla nastati dilema oko toga da je međunarodnoj zajednici stalo do funkcioniranja države i prevladavanja etno-nacionalizma - rekao je Ahmetović i dodao kako se ni po koju cijenu ne smije dozvoliti da se izigra važno povjerenje time što se pogoduje jednoj strani.

I Zeleni protiv odluke

Boris Mijatović iz vladine stranke Zeleni je također kritikovao jučerašnju odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da ustavnim promjenama omogući formiranje Vlade Federacije BiH, što je nazvao teškom intervencijom u Ustav BiH.

I on je aludirao na to da ovakvi potezi idu u korist samo jednoj strani u BiH.

- Međunarodna zajednica ne smije pobuditi dojam da u Bosni i Hercegovini provodi politiku jedne strane ili da zastupa etničke interese - navodi se u saopćenju Borisa Mijatovića, glasnogovornika stranke Zeleni za ljudska prava i humanitarnu pomoć. 

Suprotna stajališta unutar vlade oko rada visokog predstavnika

Prije toga je iz treće stranke koalicijske vlade, FDP-a Thomas Hacker, pozdravio odluku visokog predstavnika da prekine blokadu za koju je optužio Stranku demokratske akcije.

- Intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta u proces sastavljanja Vlade Federacije BiH je, nakon višegodišnje blokade, korupcijama uzdrmane, Stranke demokratske akcije bila prijeko potrebna - saopćio je Hacker.

Današnje reakcije stranaka njemačke koalicione savezne vlade, pokazuju neslogu unutar vlade oko odnosa prema ulozi visokog predstavnika Schmidta koji se u posljednje vrijeme našao na udaru dijelova vlade.

Unutar SPD-a je prošle godine nastao i spor oko teksta Rezolucije Bundestaga o BiH. Socijaldemokratski zastupnik i dugogodišnji izvjestitelj za zapadni Balkan Josip Juratović je tražio da se, pored srpske i hrvatske strane u BiH, i bošnjačka strana, tj. Bakir Izetbegović, u rezoluciji navedu kao krivci za teško političko i ekonomsko stanje u zemlji, što je na kraju odbijeno.

Na inicijativu bivših diplomata i grupe intelektualca koja je u februaru zatražila ostavku visokog predstavnika, Vanjskopolitički odbor Bundestaga je Christiana Schmidta pozvao na razgovor o navedenim optužbama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.