open-navfaktor-logo
search
Problemi
Ništa od odjela za integritet VSTV-a i u novom roku; Bunoza: Nema opasnosti po imenovanja, jedino mi je žao...
Autor: M. R. S.
22.03.2024. u 08:03
get url
text
Davor Bunoza
Davor Bunoza
Odjel za integritet Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, izvjesno je, neće biti formiran do 23. marta, kako je previđeno izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, a nove izmjene Zakona se ne pripremaju.
Ovaj odjel treba vršiti dodatne provjere imovine novoimenovanih nosilaca pravosudnih funkcija kako bi mogli stupiti na dužnost.
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza istakao je za Faktor da nema opasnosti po funkcioniranje VSTV-a i imenovanja koja su u toku.
- Ovaj veliki konkurs koji je sada se radi po starim odredbama u kojima nema odjela za integritet. Ovaj 23. mart nije krajnji rok. Ima tu i još 45 dana roka da VSTV donese pravilnike u vezi s radom tog odjela. Ali ako se ukaže potrebnim, ako bude pravosuđe u opasnosti, moguće je da se rok produži. Oni imaju dva-tri konkursa godišnje. Vidjet ćemo hoće li biti vakuuma. Najmanji je problem predložiti produženje roka – rekao je Bunoza.
Prvobitni rok za uspostavu ovog odjela bio je 23. decembar prošle godine pa je novim izmjenama Zakona o VSTV-u pomjeren za 23. mart. I tada je, kao i ranije, i iz VSTV-a i iz Parlamenta BiH bilo traženo da rok bude 23. juni, dakle pomjeren za 180 dana umjesto za 90 dana, ali to nije uvaženo.
Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine krajem januara, Bunoza je zastupnicima rekao da nema ništa protiv 180 dana, i da će, ako Odjel za integritet ne bude oformljen do 23. marta, ponovo doći pred parlamentarce i od njih tražiti još jedne izmjene i dopune Zakona o VSTV-u.
- Mislim da neće biti vakuuma. Nema opasnosti po funkcioniranje VSTV-a i imenovanja. Jedino mi je žao što neće odmah biti provjera imovine nosilaca pravosudnih funkcija. Ali morat će svakako godišnje redovno raditi – napomenuo je Bunoza za Faktor.
Odgovarajući na pitanje zašto odmah nije uvaženo da rok bude 23. juni, Bunoza nam je kazao da je od Ministarstva pravde u novembru prošle godine traženo pomjeranje roka za 90 dana.
- I mi smo pokrenuli proceduru. I kada je to ušlo već u proceduru, tražili su 180 dana – dodao je Bunoza.
Kazao je da se VSTV treba maksimalno posvetiti ovom pitanju, ali i da je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine kasnilo s odobrenjem novih radnih mjesta potrebnih za budući odjel.
Kasni se i s usvajanjem budžeta za ovu godinu.
Stoga je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija na sjednici jučer rekao da očekuju odgovor o usvajanju budžeta u narednih deset dana i da će, ako se to ne desi, izaći u javnost i problem adresirati na one koji su uzrok blokade.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.