open-navfaktor-logo
search
Ugledni književnik
Nikolaidis: BiH neće biti dio "srpskog sveta", Bošnjaci su još 90-ih godina odbili nestati u planu Beograda i Zapada
Ugledni književnik i novinar, rođeni Sarajlija Andrej Nikolaidis koji od 1992. godine živi u Ulcinju smatra kako će se Bosna i Hercegovina za razliku od Crne Gore izvući iz paklenog plana Beograda o "srpskom svetu".
03.01.2024. u 11:20
get url
text
Andrej Nikolaidis
Andrej Nikolaidis

VEZANI TEKST - Jedan od ideologa "srpskog sveta" Aleksandar Raković: Ujediniti Srbiju, RS i Crnu Goru u jednu državu

- I devedesetih godina BiH se izvukla. Niko nije vjerovao da će Bošnjaci formirati tako snažnu vojsku.

Bez obzira na to što je aktuelna bosanska "Trojka" svaštočinska, Kvinta (SAD, Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija, op. p.) je i u BiH instalirala vlast koja im odgovara, čak i oni pružaju otpor, čak ni oni nisu spremni da učine baš sve što se od njih traži.

Devedesetih su Bošnjaci u BiH odbili da nestanu, odbili da dozvole rastakanje BiH, a to su ozbilni argumenti koji govore u prilog opstanka te države. Za razliku od njih, Crna Gora se predala - kazao je Nikolaidis za podgoričku Pobjedu.

Istakao je kako "crnogorski zapadnim partnerima" ništa ne vjeruje.

VEZANI TEKST - Dokle seže "srpski svet": Beogradu sada Kosovo služi samo za cjenkanje za dio Bosne i Hercegovine i Crnu Goru

- Zašto?! Mračan je trenutak. Putem svog ambasadora u Beogradu, Amerika pruža punu podršku batinanju građana Srbije. Istovremeno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je za to dobio i podršku Rusije, što može da znači samo jedno: ili je neko od Vučićevih podržavalaca budala ili su Rusi i Amerikanci u Srbiji i širom "srpskog sveta" u sinergiji. Bojim se da je ovo drugo.

Tako što ni Srbi iz Crne Gore, a ni Srbi iz Bosne i Hercegovine, iz entiteta RS, nikada neće glasati za demokratsku opoziciju. Naprotiv: uvijek će svoj glas dati totalitarnom vladaru, "čvrstoj ruci" koja ih kinji. O tome svjedoči historija - naglasio je on.

Objasnio je šta je, ustvari, "srpski svet".

VEZANI TEKST - Tegeltija o nacionalizmu i ovcama: Srpski narod je probuđen u svim srpskim zemljama

- Vidjeli smo ga na fotografiji u noći nakon izbora, u izbornom štabu Vučićeve stranke: u sredini predsjednik Srbije, oko njega Milorad Dodik i Andrija Mandić. To je "srpski svet".

Da je "srpski svet", kulturni koncept koji podrazumijeva objedinjavanje srpskog kulturnog prostora - a dio BiH i Crne Gore nedvojbeno su dio i srpskog kulturnog prostora - onda bi, pored Vučića, umjesto ove dvojice, stajali srpski umjetnici. Ali to nije poenta. Jer da je riječ o objedinjavanju kulturnog prostora i o konceptu koji nema fizičke granice, unutar "srpskog sveta" morali bi se naći Beč i Chicago, gdje imate mnogo više Srba nego u Crnoj Gori ili jugoistočnoj BiH. Ali ne! Cilj je savez država kojim se vlada iz jednog centra, iz Beograda, i kojim upravlja jedan vođa - Aleksandar Vučić - tvrdi Nikolaidis i dodaje:

Zanimljivo, u stvaranju "srpskog sveta" Rusija nije imala ulogu. Taj koncept nije nastao intervencijom Rusije, nego uz podršku Kvinte. Prije svih SAD-a. To što srpski nacionalizam nije pobijedio devedesetih godina nije zasluga Zapada, nego srpskog javašluka i slabosti.

Zapad je i srpskom nacionalizmu u BiH u početku dao zeleno svjetlo i određeno vrijeme da završi posao, što Beograd nije završio. Na kraju, Zapad je bio prinuđen da ih spašava od Armije RBiH, koja bi, da nije bilo Amerikanaca, zauzela i Banju Luku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.