open-navfaktor-logo
search
Premijer u ostavci
Nihad Uk: Vlada je dobro funkcionisala, stvorila se većina koja želi promjene na ministarskim pozicijama
Nakon što je jutros podnio ostavku na mjesto premijera Kantona Sarajevo, čime je najavio predstojeću rekonstrukciju Vlade KS, u kojoj sebe ponovo vidi na čelu, javnosti se obratio Nihad Uk.
09.10.2023. u 13:28
get url
text

VEZANI TEKST - Uk podnio ostavku, počela rekonstrukcija Vlade KS

Najavio je da će Kolegij sutra zakazati sjednicu na kojoj će biti razmatrana njegova ostavka. Uk će zatim kao mandatar dostaviti prijedlog za sastav nove vlade.

Dadao je kako se nada da će sve biti bez neplaniranih odugovlačenja.

Uk danas nije želio govoriti o imenima u novoj vladi.

Naglasio da je na njega niko nije vršio pritisak da podnese ostavku. Međutim kazao je, da je mogao, ostavku bi podnio i ranije.

- Da sam se ja vodio procesima, da sam mogao, dao bih ostavku i prije dva mjeseca kada su i počele trakavice u Vladi. Nije bilo pritisaka, ja da sam se pitao, ovaj proces bi mnogo prije okončao - kazao je Uk.

Istakao je da je dosadašnja vlada dobro funkcionisala, ali je rekonstrukcija došla zbog gubitka većine.

- Izgubili smo podršku od Stranke za BiH i stvorila se većina koja želi promjene na ministarskim pozicijama. Sada postoji nova skupštinska većina i radi se o jednom demokratskom procesu gdje jedna vlada izgubi podršku. Ja sam zato i podnio ostavku kako ne bismo došli u poziciju da diskutujemo o tome ko podržava, ko ne podržava sadašnji saziv i slično – poručio je Nihad Uk.

Stranke "Trojke" su i ranije najavljivale rekonstrukciju Vlade Kantona Sarajevo, sa idejom da skupštinsku većinu grade bez Stranke za BiH.

VEZANI TEKST - TVSA otkazala gostovanje Bečareviću, protumačili da više nije ministar, jer je premijer Uk podnio ostavku

Ukoliko rekonstrukcija bude provedena po planu "Trojke", u narednoj vladi neće biti dvojice ministara iz Stranke za BiH Almira Bečarevića, ministra prostornog uređenja i komunalne privrede, te Emira Dedovića, ministra finansija.

Novu vlast, bez Stranke za BiH, mogli bi podržati nezavisni zastupnici, od kojih su neki u prethodnom periodu napustili Stranku za BiH, ali i stranke "Trojke".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.