open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Neće biti održana aukcijska prodaja Doma penzionera Nedžarići, nema zainteresiranih
Početna prodajna cijena Doma penzionera 10.364.140,00 KM
31.07.2019. u 20:40
get url
text
Penzionerski dom Nedžarići
Penzionerski dom Nedžarići

Aukcijska prodaja Doma penzionera u Nedžarićima u Sarajevu koja je trebalo da se održi sutra, bit će proglašena neuspjelom, potvrđeno je za Faktor u Agenciji za privatizaciju Federacije BiH. Razlog je što do okvirnog roka nije bilo zainteresiranih za prodaju.

- Prema javnom pozivu za učešće na aukcijskoj prodaji nekretnine Dom penzionera "Nedžarići", u vlasništvu Federalnog zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, rok za podnošenje prijava bio je 24. juli. Do tog roka nije stigla niti jedna prijava, tako da aukcija neće biti održana 1. augusta i proglasit će se neuspjelom - naveo nam je u pisanom odgovoru Amer Bekrić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH.

Početna prodajna cijena Doma penzionera bila je 10.364.140,00 KM. Prvobitna prodajna cijena je bila 13,4 miliona KM, ali zbog ranije propalih aukcijskih prodaja, Vlada FBiH je odobrila smanjenje početne cijene. Međutim, ni to nije rezultiralo prodajom.

U javnom pozivu stoji da zainteresirani kandidati moraju platiti naknadu od 500 KM, ali i depozit od
1.036.414,00 KM.

Upitali smo zašto bi zainteresirani morali uplatiti depozit. Šta se događa s depozitom ako je više kandidata.

- Depozit je određen odlukom prodavca Federalnog zavoda PIO u visini od 1.036.414,00 KM, te APF BiH kao posrednik u prodaji nije imala učešća u donošenju odluke o visini depozita. Inače, prema ustaljenim procedurama, pobjedniku aukcije depozit se računa u cijenu nekretnine, ostalim učesnicima se depozit vraća. Naknada za učešće na aukciji nije predmet povrata - objasnio nam je Bekrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.