open-navfaktor-logo
search
Nerad
Napokon na vidiku sjednica Doma naroda FBiH, nisu zasjedali više od dva mjeseca
Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bi će zakazana za 26. juni, rekao je za Faktor Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH.
14.06.2023. u 14:06
get url
text

Posljednja sjednica ovog doma održana je prije više od dva mjeseca, tačnije 30 marta, a plaće, naknade uredno "liježu" na račun delegata.

- Prema informacijama koje imam, sjednica će biti zakazana za 26. juni. Zašto do sada nije bilo zasjedanja, ne znam. Postoji više razloga a jedan od njih je da se slažu zakoni koji bi trebalo da idu na razmatranje - govori nam Hadžiavdić.

Upitali smo da li su se i ranije događale ovolike pauze u zasjedanju.

- Mislim da nisu, jedino u izbornim godinama, kada su predizborne kampanje - kazao nam je Hadžiavdić.

VEZANI TEKST - Šta je s rukovodstvom Parlamenta FBiH, sjednica nema od marta: Velika primanja za nerad

Predsjedavajući Doma naroda FBiH Tomislav Martinović (HDZ) nije se udostojio da odgovori na naša pitanja zašto od 30. marta nije zakazana sjednica, da li je uredu da primaju plaću za nerad i kad će konačno zakazati sjednicu.

- Mislim da nema sjednica jer nisu sigurni u većinu, prolazak zakona kod glasanja. Ista situacija je i u Zastupničkom domu - kazali su nam u Domu naroda FBiH.

Inače, u periodu o 1.januara do 31. marta za primanja profesionalnih delegata kojih je 66, izdvojeno je 635.397 KM. Tako plaće za tri mjeseca iznose od šest, sedam, 10 hiljada KM... Recimo predsjedavajući Tomislav Martinović je na ime plaće od 1.januara do 31. marta inkasirao 12.332.39 KM, a potpredsjedavajući Slađan Ilić 11.619 i Izen Hajdarević 8.667 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.