open-navfaktor-logo
search
Terapija za tri mjeseca
Nakon višemjesečne agonije: Stigao lijek Kaftrio za djecu oboljelu od cistične fibroze u FBiH
Lijek Kaftrio, koji namijenjen oboljelima od cistične fibroze u Federaciji, stigao je u Bosnu i Hercegovinu, potvrdila je Elvira Muhić, predsjednica Udruženja djece sa cističnom fibrozom.
16.11.2023. u 08:28
get url
text

- Nakon mjeseci čekanja, lijek je konačno stigao, prošao je sve carinske kontrole te svu drugu potrebnu proceduru. Naredne sedmice bi se trebale izvršiti narudžbe, da se lijek uputi prema kliničkim centrima i uključi oboljeloj djeci - dodala je Muhić.

VEZANI TEKST - Za 18 djece Kaftrio stiže u novembru: Muhić objasnila kad bi za 10 mlađih od šest godina lijek trebao biti dostupan

Kazala je da od 28 djece, koliko ih u FBiH ima cističnu fibrozu, njih 18 su kandidati za lijek.

- Koliko sam upućena, za 18 djece Kaftrio bi trebao biti uključen u terapiju u naredna tri mjeseca - navela je Muhić.

Podsjetimo, nakon višemjesečne agonije porodica oboljele djece, Vlada FBiH je 1. augusta odobrila dva miliona KM za Kaftrio.

Roditelji lijek nisu u mogućnosti sami kupiti jer godišnja terapija za jednog pacijenta košta 250.000 eura.

Od 2020. godine lijek, koji je oboljelima nova šansa za život, u upotrebi je širom svijeta, uključujući i zemlje regije, pa i BiH, ali je dostupan samo u entitetu RS od septembra prošle godine.

- Očekujemo da će Vlada FBiH u budžetu za narednu godinu uvrstiti i ovu stavku, odnosno da će lijek Kaftrio oboljelima u FBiH od 1. januara 2024. biti dostupan kao sistemsko rješenje kako se ne bi ponovo dogodilo za roditelji na ulici traže pravo na lijek za svoju djecu - istakla je Muhić.

Do nedavno Kaftrio se koristio za liječenje djece od šeste godine života. U međuvremenu, Evropska agencija za lijekove (EMA) dozvolila je njegovu upotrebu i za djecu od dvije do šest godina, ali se sada očekuje da Federalno ministarstvo zdravstva izmijeni pravilnik i protokol i da u skladu s tim, u budžetu za narednu godinu budu obuhvaćena i djeca mlađa od šest godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.