open-navfaktor-logo
search
Anketa u bh. prijestolnici
Edin Forto tvrdi da je u Kantonu Sarajevo standard isti kao u EU, šta građani kažu?
Ne osjećam da smo dio EU. Po čemu da se osjećam? Po cijenama poskupjelim jesmo, kažu građani
Autor: M. Ču.
19.03.2024. u 13:07
get url
text
Građani Sarajeva u Faktorovoj anketi odgovarali na pitanja o mogućnostima ulaska BiH u EU
Građani Sarajeva u Faktorovoj anketi odgovarali na pitanja o mogućnostima ulaska BiH u EU
Još dva dana su ostala do odluke Evropskog vijeća o tome da li je Bosna i Hercegovina ispunila uvjete za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Da će BiH otvoriti pregovore s Evropskom unijom, uvjereni su gotovo svi lideri državne koalicije. 
Edin Forto, bivši premijer KS, sadašnji ministar komunikacija i prometa BiH, otišao je korak dalje i izjavio da je "Kanton Sarajevo po svim evropskim standardima već u Evropskoj uniji", tamo, kako je naglasio, "gdje su oni vladali".
Pitali smo građane Sarajeva da li se osjećaju kao da su već u Evropskoj uniji. Svi ispitanici odgovorili su jednako - ne! Pitali smo ih i da li se ipak nadaju da ćemo u jednom momentu postati dio evropske porodice.
- Ma jok uopće. Ja sigurno neću dočekati da budemo u Evropskoj uniji, a vi možda. Prema tome, deplasirano je pričati o tome kada se sve vidi kako se radi, odnosno kada niko tu ne radi u interesu društva, nego samo se radi o interesu svom privatnom - kazao nam je stariji gospodin koji nas je zamolio da mu ne objavljujemo ime i prezime.  
Šaban Etemi kaže da jedino po čemu se osjeća da je KS dio EU su poskupjele cijene.
- Ne osjećam da smo dio EU. Po čemu da se osjećam? Po cijenama poskupjelim jesmo. Svašta nešta treba promijeniti, vidite kakvo je stanje inače od penzionera. Očekujem da ćemo u jednom momentu biti dio EU, svi se nadamo, pratim i ova zbivanja. Nadam se boljem. Sad za sada teško - kazao je Etemi. 
Na ulicama Sarajeva ekipa Faktora srela je i goste iz Banja Luke, pa smo i njih pitali da li su osjetili da je KS dio EU.
-  Ne znam, kao i svaki drugi dio BiH. Mi dolazimo iz Banja Luke, lijepo nam je ovdje. Sad ne znam neku razliku, po čemu. Mislim mi idemo i u EU, imamo porodice gore. Mi jesmo geografski dio EU, nemamo neke poteškoće da pređemo granice i odemo u EU, sad samo što se tiče zakona i nekih uređenja, čovjek koji se bavi politikom vidi neku razliku, ja ne. Ne znam da li očekujem da ćemo biti jednom prilikom dio Evroske zajednice, to su politička pitanja. Nadam se, mislim da bi svima bilo bolje - kazao je Slavko Radanović.
Vahdeta Kazić smatra da je sve "samo zavaravanje"
- Ne, ne osjećam se kao da smo dio EU. Kad bi vam počela nabrajati razloge potrajalo bi, ali evo, sada smo bili za neke dokumente, pa ta papirologija, nevjerovatno u eri kada imate sve digitalno vi morate 100 papira da izvadite u duplikatu da napravite. To je jedno, a drugo bezbjednost u gradu je očajna. Ja neću reći da je u EU mnogo bolje, ali sigurno policija mnogo bolje radi svoj posao nego što ga ovdje rade. 
Dok sam ja živa neće se dogoditi da mi budemo dio Evropske zajednice. Ja mislim da je ovo samo zavaravanje i ovih političara i nas naroda koji nas vuku za nos već 30 godina, da će nastaviti tako - Vahdeta Kazić. 
Mladić Faris kaže da nije za ulazak u EU.
- Ne osjećam kao da smo EU. Iskreno mislim da će BiH ući u jednom momentu u EU, ali baš nisam za to. Jednostavno radi tih nekih pravila koja oni uvode. Mislim da se može i ovako živjeti, Evropska unija je pred raspadanjem - kazao je Faris.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.