open-navfaktor-logo
search
Sjednica UO KCUS-a
Nakon smjene Izetbegović; Stevanović: Sve urađeno po zakonu; Pilav: Trudit ćemo se da vratimo stručnjake
Upravni odbor (UO) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je razriješio prof. dr. Sebiju Izetbegović sa pozicije generalne direktorice ustanove, a za v. d. direktora imenovao prim. dr. sc. med. Alena Pilava, specijalistu opće hirurgije i subspecijalistu torakalne hirurgije. 
27.11.2023. u 19:19
get url
text

Pilav će na ovoj funkciji ostati dok se ne okonča konkursna procedura. 

Sjednica UO počela je danas u 16 sati, a brojne novinarske ekipe došle su u KCUS i ranije kako bi pratile ovaj događaj. 

Nakon dva i po sata novinarima se obratio član UO KCUS-a prim. dr. Dragan Stevanović koji je kazao kako je Odluka o smjeni Izetbegović donijeta u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH. Dodao je da je dr. Izetbegović primila u zakonskom roku odluku o pokretanju procedure i da se u zakonskom roku očitovala prema toj odluci. 

 VEZANI TEKST - Sebija Izetbegović razriješena, Alen Pilav v. d. direktora KCUS-a 

Stevanović je govorio i o normativnim aktima KCUS-a koji, kako je rekao, nisu usaglašeni sa zakonom. 

- Ne samo Statut, nego i osnivački akt, koji definiše osnivanje KCUS-a, još je u sudskoj praksi ta institucija upisana kao institucija čiji su osnivači Predsjedništvo RBiH i Gradska Skupština. Slijedi jedan vrlo važan period da se osnivački akt KCUS-a usklade sa zakonom i onda da se pristupi dopuni i izmjeni Statuta KCUS-a - kazao je Stevanović, navodeći kako će i v.d. direktora KCUS-a morati da ponudi neki program o kojem će se odlučivati.  

 Na pitanje novinara, koliko će v.d. direktora obavljati tu funkciju i kada će biti imenovan direktor KCUS-a, Stevanović je kazao kako to zavisi od konkursne procedure, te da najduža procedura traje šest mjeseci. 

- Mi to u ovom trenutku ne znamo dok konkursna komisija ne dobije svu dokumentaciju, ali zakon kaže da je najduže šest mjeseci kada se proces mora završiti - dodao je Stevanović. 

Novinarima se obratio i Alen Pilav, v. d. direktora KCUS-a, koji je na početku obraćanja rekao da u toj ustanovi radi više od 30 godina i pozvao sve da se okrenu budućnosti. 

- Po vokaciji sam hirurg. Želio sam oduvijek da budem hirurg, takav mi je pristup i u radu. Zahvaljujem se UO što su mi povjerili da pomognem u transformaciji ustanove do definitivnog izbora generalnog direktora KCUS-a. Idemo naprijed, cilj je otvoriti klinički centar u svakom pogledu. Želio bi da KCUS bude što je nekad bio, haj'mo privući pacijente da nam žele doći, da ne idu po privatnim ustanovama. Haj'mo napraviti atmosferu da ljudi žele ovdje doći da rade, da se edukuju, da napreduju, da KCUS-u vratimo mjesto koje mu pripada kao jednoj od najboljih bolnica u regiji - naveo je Pilav. 

Kazao je kako KCUS mora pružiti sve nivoe zdravstvene usluge svim pacijentima. 

- Trudit ćemo se da na zakonit način vratimo sve stručnjake koji su otišli, ne samo ljekare, nego svo medicinsko osoblje - naveo je Pilav. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.