open-navfaktor-logo
search
Vijeće blokirano
Nakon pisma iz OHR-a: SDA i PDA u Banovićima sjeli za isti sto, ali kriza vlasti nije okončana
Pozicija i opozicija u Banovićima sjeli su za isti sto prvi put od juna ove godine, ali blokada rada Općinskog vijeća u ovom gradu još nije otklonjena. Kolegij Općinskog vijeća Banovići održan je jučer uz prisustvo vijećnika pozicije i opozicije, a predsjedavajući Robert Lapčević sjednicu Vijeća sazvao je za 8. decembra, međutim, to nije riješilo nesuglasice.
24.11.2023. u 16:33
get url
text
Kolegij Općinskog vijeća Banovići
Kolegij Općinskog vijeća Banovići

Za istim stolom pozicija i opozicija u Banovićima našli su se nakon pisma pristiglog 14. novembra iz Ureda visokog predstavnika (OHR), koje je potpisao Tobias Privitelli, zamjenik visokog predstavnika i šef političkog i fiskalnog odjela OHR-a.

- Potpuno funkcionalni organi i demokratske institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini su preduslov za stabilnost i napredak BiH u interesu svih njenih građana. To se odnosi i na općinu Banovići. S tim u vezi, u ime visokog predstavnika, i budući da sam svjestan najnovijih dešavanja u okviru Općinskog vijeća, pozivam Vas i Vaše kolege iz svih stranaka zastupljenih u Vijeću da putem dijaloga i razumijevanja radite na rješavanju svih otvorenih pitanja što je prije moguće, uz pomoć nadležnih institucija kojima ste se obraćali - navedeno je između ostalog u pismu iz OHR-a dostavljenom svim vijećnicima.

Podsjećamo, parlamentarna kriza u Banovićima počela je krajem juna kada je formirana nova većina i pokrenuta incijativa za opoziv načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA). Nova većina je održavala vanredne sjednice koje su sami sazivali, a na njima su donosili odluke koje nisu provodive, jer nemaju pečat Općinskog vijeća. S druge strane, odbijali su doći na sjednice Općinskog vijeća koje sazove predsjedavajući Robert Lapčević iz SDA, pa na tim sjednicama nije bilo kvoruma te Vijeće nije moglo da zasjeda.

Nakon dopisa OHR-a, vijećnici nove većine koju čine 11 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA), dva bivša vijećnika SDA i jedan iz Naroda i pravde (NiP), 20. novembra zatražili su da 22. novembra bude sazvana vanredna sjednica Općinskog vijeća.

Nakon toga uslijedila je sjednica Kolegija na kojoj je za održavanje vanredne sjednice glasala tri vijećnika, što nije bila potrebna većina.

- Po poslovniku nakon incijative jedne trećine vijećnika, predsjedavajući ima sedam dana da sazove sjednicu. Mi smatramo da se sjednica mora sazvati i održati do 27. novembra, a za vanrednu sjednicu nije potrebno održavanje Kolegija. Mi ćemo sačekati da prođe taj period i onda ćemo odlučiti šta dalje. Nije realno da mi sami sazovemo sjednicu, jer nemamo pečat, a do sada se pokazalo da takve sjednice ne mogu proizvesti nikakav efekat - kaže Sifet Ikanović, vijećnik PDA i predvodnik nove većine.

Predsjedavajući Vijeća Robert Lapčević iz SDA podvlači da u Poslovniku jasno stoji da predsjedavajući ima rok od sedam dana da sazove sjednicu.

- Zahtjev za sazivanje sjednice upućen je 20. novembra, a 23. novembra sam, nakon održanog Kolegija, sazvao sjednicu i zakazao je za 8. decembar. Do tada ćemo imati još jednu sjedncu Kolegija na kojoj će biti utvrđen dnevni red te će vijećnicima biti dostavljen dnevni red. Sasvim je nebitno da li će sjednica biti redovna ili vanredna, spreman sam i da po zahtjevu nove većine to bude vanredna sjednica, s dnevnim redom koji smo imali i ranije - kaže Lapčević za Faktor.

On ističe da je nova većina 20. novembra tražila da se vanredna sjednica održi 22. novembra, a 21. novembra bila je zakazana redovna sjednica, na kojoj se nisu pojavili, a da jesu, mogli su izglasati sve što žele, jer imaju većinu.

Nova većina ima mogućnost da smijeni Lapčevića i faktički preuzme upravljanje Vijećem, ali samo u slučaju ako se pojave na sjednici koju je on sazvao. Hoće li se to konačno desiti i hoće li kriza zakonodavne vlasti u Banovićima biti okončana, saznat ćemo 8. decembra.

{$galerijaFotografija}

nova-vecina-zahtjev.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.