open-navfaktor-logo
search
Pregovori u toku
Nakon najave Novalića: Evo šta kažu u MCP BiH koji koordiniraju procesom nabavke Pfizer vakcina
Pregovori sa Američkom farmaceutskom kompanijom Pfizer o nabavci vakcina za Federaciju BiH, u početnoj su fazi, pa još uvijek nije moguće procijeniti kada bi ugovor mogao biti potpisan.
07.06.2021. u 20:01
get url
text

Informacija je to koju smo dobili u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koje u skladu sa svojim nadležnostima, koordinira procesom nabavke vakcina na osnovu iskazanih potreba nadležnih zdravstvenih vlasti entiteta i Brčko Distrikta.

VEZANI TEKST - Novalić: Danas smo imali sastanak s Pfizerom o nabavci milion vakcina

Podsjetimo, Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, je krajem prošle sedmice, tokom posjete Zeničko-dobojskom kantonu, izjavio kako je u petak – 4. juna imao sastanak sa predstavnicima Pfizera o nabavci milion doza vakcina protiv COVID-19.

- Danas smo imali sastanak s Pfizerom, znači, nabavka milion vakcina. Također, za 15 dana bit će potpisan ugovor – kazao je Novalić.

Nešto više o ovom ugovoru i nabavci Pfizer vakcina pokušali smo saznati u Federalnom ministarstvu zdravstva, no, prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik ministra, odgovorio nam je kako on ne može govoriti u ime Ministarstva civilnih poslova BiH.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH vodi proces nabavke vakcina za nas i obratite se njima – kazao je kratko Čerkez.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH naveli su kako će od rezultata razgovora i uvjeta kompanije Pfizer zavisiti i broj doza vakcina koje će stići u našu zemlju.

- Trenutno nije moguće dati informaciju o terminu isporuke vakcina, a u postupku direktne nabavke doza, plaćanje će vršiti nadležne zdravstvene vlasti, u ovom slučaju Vlada Federacije BiH – naveli su i Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Dodaju kako je njihova uloga da sa pozicije institucije na državnom nivou pokušaju osigurati bolju poziciju u pregovorima o nabavci vakcina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.