open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Na pregovore u Neum pristižu stranačke delegacije
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u večernjim satima stigao je u Neum gdje će se nastaviti pregovori uvezi sa izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. U Neumu je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji je i potpredsjednik SDA.  
27.01.2022. u 18:21
get url
text

Također, u jedini bh. grad na moru došao je i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić kao i posebni američki izaslanik Matthew Palmer, javlja N1.

Na pregovore je došao i potpredsjednik NiP-a Denis Zvizdić te šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

Inače, učešće u nastavku pregovora potvrdili su čelnici HDZ BiH Dragan Čović i Izetbegović, o čijim stajalištima i zavisi hoće li biti kompromisa i dogovora.

Predstavnici najmanje dvije opozicione stranke odbili su poziv u Neum s različitim obrazloženjima. Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH su takvu odluku pojasnili zahtjevom da se prije izborne reforme osigura deblokada rada tijela državne vlasti koju provode dužnosnici iz entiteta Republika Srpska, dok su predstavnici Naše stranke poručili kako ne žele sudjelovati u razgovorima koji ignorišu njihove prijedloge za izmjene izbornih pravila na tragu građanske države.

Izetbegović je, nakon pregovora vođenih u srijedu, potvrdio kako su pozicije pregovaračkih strana nepromijenjene, ali očekuje da bi u Neumu moglo biti napretka "uz dozu odgovornosti" pojašnjavajući kako od HDZ-a BiH očekuje da pristane na reviziju mehanizama blokade donošenja odluka u tijelima vlasti, koji su sada na raspolaganju, a posebno onih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.