open-navfaktor-logo
search
Reakcija na moguće sankcije
Na Dodikov poziv crnolistašima da ugase račune u bankama prvi se javio Stevandić
Faktor
16.03.2024. u 14:28
get url
text
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić objavio je danas da je ugasio sve račune u bankama i prije nego što je predsjednik RS-a Milorad Dodik pozvao sve pod američkim sankcijama da to učine.
- Da obradujem srbofobe, autošoviniste i neonaciste da sam i prije toga ugasio sve račune. Nacisti su 1942. godine tražili zlato od uglednih, bogatih Srba da im ne pobiju djecu. Nama je ipak lakše! - napisao je Stevandić na društvenoj mreži X i dodao:
- Niko od nas nije učinio krivično djelo i nema presudu ni u jednoj zemlji na svijetu. Sad nemamo mogućnost da primamo plaću. Još da nam daju vidljiva obilježja da nas poznaju na ulici, naše slike stave na pekare, bolnice... da nam ukinu hranu i liječenje. Nacizam 1941. i neonacizam danas!
Dodik je najavio gašenje svojih računa u svim bankama u kojima ih ima i pozvao je sve ostale koji su pod američkim sankcijama da učine isto.
- Povući ću i ugasiti sve svoje račune u bankama da bi se izbjeglo da imaju bilo kakve probleme. Ne moram preko njih dobijati plaću, a pozivam i druge koji su pod sankcijama da urade to isto. Bankarski sektor ne bi trebalo da se zbog nas nađe u problemima - rekao je Dodik i istakao da bi eventualni gubitak međunarodne korespodencije banaka mogao biti veoma problematičan za domaće banke.
Dodik je to učinio reagujući na moguće najavljene sankcije domaćim bankama od Ministarstva finansija SAD-a.
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD-a Anna Morris kazala je prošle sedmice da bi se, osim osoba u BiH, pod sankcijama mogle naći i banke koje su otvorile račune političarima ili firmama koje su na crnoj listi SAD-a.
Osim Dodika, na crnoj listi su i premijer RS-a Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te potpredsjednik Vlade i ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović.
Pod sankcijama je i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD), kao i nekadašnji Dodikov savjetnik i bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, te ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić.
Najnovije sankcije stigle su prije tri dana, kada su se na crnoj listi našle Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a, Branislav Okuka, savjetnik predsjednika RS-a, i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.