open-navfaktor-logo
search
Ekspert za geopolitiku
Muhasilović o Dodikovom prijedlogu: BiH ne može postati članica BRICS-a, to je suludi populizam
Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik smatra da Evropska unija ima alternativu.
30.08.2023. u 08:44
get url
text

VEZANI TEKST - Muhasilović: Zapad i ima i nema razloga da se plaši BRICS-a

- S obzirom na to da se iz Brisela ispostavljaju uvijek novi i nejasni uvjeti za prijem u Evropsku uniju, smatram da BiH treba podnijeti zahtjev za članstvo u BRICS - objavio je Dodik na Twiteru.

BRICS je engleska skraćenica i ekonomski pojam koji se odnosi na rastući razvoj ekonomskog potencijala Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike. 

Dodik vjeruje da bi BiH bila brže primljena među zemlje BRICS-a nego u EU te najavio da će narednih dana predstavnici institucija iz RS-a državnim organima uputiti prijedlog da se razmotri takva inicijativa.

Ekspert za geopolitiku, dr. Jahja Muhasilović sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu smatra da će Dodik uvijek pokušavati igrati na kartu alternativnih puteva na međunarodnoj sceni koji nisu u vezi s euroatlanskim integracijama.

- Sada se otvorila priča oko BRICS-a da se Bosna i Hercegovina primi kao nova članica. Međutim, BiH ni po kojem kriteriju tu ne pripada jer BRICS cilja zemlje koje su u razvoju i sa velikom populacijom.

Logika BRICS-a su zemlje koje bi trebale biti alternativa geopolitičkom Zapadu. Pored zemalja koje se spominju kao potencijalne članice BRICS-a su zemlje sa jakim ekonomskim razvojem - Turska, Meksiko i Indonezija.

VEZANI TEKST -BRICS pozvao šest novih država u blok, postaju punopravne članice od 1. januara 2024.

I nove članice koje će biti primljene su sve sile, tako da Bosna I Hercegovina ni po kojem kriteriju tu ne pripada - kazao je za Faktor Muhasilović.

On smatra da je riječ o čistom populizmu Milorada Dodika "kojeg je vjerovatno i on sam svjestan". Njegov prijedlog bi bio odbijen. Mislim da je sulud pokušaj da nešto tako predloži - zaključio je Jahja Muhasilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.