open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Mostarci o veličanju pokrovitelja tzv. HZHB: Samo je smrt spriječila Šuška da se nađe u Hagu i bude osuđen
U Zagrebu, ali i Širokom Brijegu obilježena u srijedu je obilježena 25. godišnjica smrti Gojka Šuška, ratnog ministra odbrane Hrvatske i čovjeka pod čijim direktnim pokroviteljstvom je stvorena tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosna. 
04.05.2023. u 12:19
get url
text

VEZANI TEKST - Hrvatska odaje počast Gojku Šušku: UZP-ovac koji je direktno kontrolisao tzv. HZHB na poštanskoj marki

Tokom dvostruke agresije na Bosnu i Hercegovinu, Šušak je nakon tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana bio drugi najmoćniji hrvatski političar i za sve se pitao kada je u pitanju politika Hrvata u BiH. 

Šušak je bio zagovornik osnivanja tzv. HZHB, poklonik Mate Bobana, a takvu je hrvatsku politiku, opasnu za opstojnost države BiH, Haški sud proglasio udruženim zločinačkim pothvatom u presudi šestorki kojom su osuđeni čelnici tzv HB Jadranko Prlić (25 godina zatvora), Bruno Stojić (20), Slobodan Praljak (20), Milivoje Petković (20), Valentin Ćorić (16) i Berislav Pušić (10).

- Samo je smrt 1998. godine spriječila Šuška da se nađe na optuženičkoj klupi u Hagu i bude osuđen za udruženi zločinački pothvat i zlodjela nad Bošnjacima kao Prlić i ekipa. Bio sam na izricanju presude čelnicima tzv. HZHB i znam da je i Šušku tamo bilo mjesto. Veličanje zločinaca i falsifikovanje historije nije dobro za budućnost, za odnose među narodima - kaže za Faktor Haris Kljako, predsjednik Uduženja Ratnih vojnih invalida Stari Grad Mostar.

VEZANI TEKST - Godišnjica presude: Herceg-Bosna je bila UZP, šestorka je u Hagu osuđena na 111 godina zatvora

Dodaje da će boračka udruženja 9. maja obilježiti Dan Evrope i pobjedu nad fašizmom, ali i početak agresije Hrvatske vojske na BiH.

- Cilj HV i Hrvatskog vijeća odbrane bio je da Bošnjaci nestanu iz ovog dijela BiH - naglašava Kljako.

Suljo Kmetaš, predsjednik Saveza udruženja logoraša Hercegovačko-neretvanskog kantona u izjavi za Faktor ističe kako nije iznenađen skupovima u Zagrebu i Širokom Brijegu.

- Ništa me to ne čudi. Ni skoro 30 godina od agresije na Bih nije prestala da živi ta zločinačka politika čiji je jedan od simbola Šušak. Ta se politika dodatno oživljava sjećanjem na Šuška, uz pomoć međunarodne zajednice. Ovo žrtvama tzv. HZHB-a teško pada.

Nijedna politička opcija hrvatskog naroda u BiH nikada nije jasno i nedvossmileno osudila zločine. Naproti, dočekivali su presuđene ratne zločince iz Haga kao heroje. 

Ono što je posijano ratnih 90-tih godina sada je opet aktulelno uz novu asistenciju međunarodne zajednice. Želi se, baš kao i tada, da Bošnjaci budu manjina u BiH - kazao je Kmetaš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.