open-navfaktor-logo
search
Sramotno ponašanje
Ministru Joziću trebalo 26 dana da odgovori na pitanja o smanjenju plaća zvaničnicima
Posljedice krize koju je uzrokovao i još uzrokuje koronavirus snosit će "obični" građani jer se u plaće visokih dužnosnika, glomazne administracije očigledno ne smije dirati, u onih nekoliko hiljada mjesečno, plus rad u silnim odborima, komisijama...
06.07.2020. u 21:15
get url
text

Ne smije ili se ne želi ići u izmjene zakona koji bi barem minorno srezale primanja preplaćenih funkcionera, zastupnika, delegata, savjetnika... Naime, 26 dana bilo je potrebno federalnom ministru pravde Mati Joziću, ili njegovim savjetnicima, da odgovore na pitanja Faktora, a tiču se izmjena Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U očekivanju konkretnih odgovora u tih skoro mjesec dana čekanja, dobili smo nemušte odgovore, izlizane fraze, objašnjenje ko su visoki dužnosnici, u prijevodu, izjašnjenje Vlade FBiH iz juna mjeseca o inicijativi Elme Đogić, zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. 

VEZANI TEKST - Ovo je izjašnjenje Vlade FBiH o inicijativi za smanjenje plaća izabranim zvaničnicima

Ministra Jozića smo upitali zašto još nisu pokrenute izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, ko treba inicirati takve izmjene kako bi svi snosili teret krize uzrokovane pandemijom, je li inicijator Ministarstvo pravde ili Vlada FBiH.

Pitali smo ga i šta kao federalni ministar pravde misli o smanjenju plaća nosiocima izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti, državnih službenika i namještenika u organima državne službe u FBiH.

- Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine propisano je da se ovim zakonom uređuju plaće i naknade izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i organima izvršne vlasti u FBiH, državnih službenika i namještenika u organima državne službe Federacije, pravobranioca, službenika sudske policije i zatvorskih policajaca-stražara u kaznenopopravnim zavodima FBiH, te primjena ovog zakona u kantonima, gradovima i općinama u Federaciji. Izabrani dužnosnici u smislu ovog zakona su članovi Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine - navodi se u odgovorima koje potpisuje Jozić i dodaje:

- Shodno tome ističemo da je Ustavom Federacije Bosne i Hercegovovine u članu 4.A 14. propisano da se članovi oba doma biti plaćeni kako je utvrđeno zakonom. Plaća se neće povećavati ili smanjivati tokom izbornog mandata, osim za prilagođavanje troškovima života. Donošenje Zakona o smanjenju plaća izabranim zvaničnicima, bilo bi u suprotnosti sa citiranim članom Ustava Federacije Bosne i Hercegovine. Ukoliko bi zbog prethodno navedenog izabrani zvaničnici bili izuzeti od smanjenja plaće, smatramo da ne bi bio postignut cilj podjednakog snošenja tereta krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.