open-navfaktor-logo
search
Kupovina vremena
Ministarstvo vraća Inspekciju na početak u slučaju "Tanović-Šagolj", Imamović pita da li je to "novi marifetluk"?
Mišljenja sam da odluka Ministarstva obrazovanja KS, da se vrati predmet na ponovni postupak nazad u Inspekciju KS je očigledna kupovina vremena s ciljem da se stvar zaboravi, rekao nam je Imamović
20.09.2019. u 17:04
get url
text
Ahmed Imamović
Ahmed Imamović

Uprkos tome što je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade odbilo žalbe Univerziteta u Sarajevu i Akademije scenskih umjetnosti u slučaju izbora u akademsko zvanje Danisa Tanovića i Damira Šagolja, ipak je predmet vraćen na ponovni postupak.

Razlog je što su u postupanju Prosvjetne inspekcije utvrđeni određeni propusti. U Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS smo zatražili da nam tačno pojasne termin "ponovni postupak". Zatražili smo i komentar Ahmeda Imamovića koji se pita šta se to može utvrditi ponovnim postupkom.

Kada se poništi rješenje, stanje je kao da inspekcija nije ni djelovala 

Podsjećamo, bh. režiser Ahmed Imamović je prije izvjesnog vremena pokrenuo priču o nelegitimnosti izbora Danisa Tanovića i Damira Šagolja u akademska zvanja, a koji su od prošle godine profesori na Akademiji scenskih umjetnosti. Nakon toga reagirala je Prosvjetna inspekcija KS, a potom je Akademiji scenskih umjetnosti i Rektoratu Univerziteta u Sarajevu upućen dopis u kome se traži poništavanje konkursa na kojima su primljeni Danis Tanović kao profesor i Damir Šagolj kao docent.

Na to su se drugostepenom organu, tačnije Ministarstvu obrazovanja KS žalili Univerzitet i Akademija.

- Žalba Univerziteta i Akademije je neosnovana, zato i jeste odbijena, ali Inspekcija je u svom radu, kod pregleda i prije donošenja rješenja, učinila neke propuste koji su ozbiljne naravi i koje treba u ponovnom postupku da otkloni i da se nakon toga odredi, donese neku svoju odluku - kazali su nam u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Upitali smo da li to znači da Tanović i Šagolj ostaju do daljnjeg na svojim radnim mjestima.

- Vidite, suštinski kada se poništi rješenje, znači stanje je kao da inspekcija nije postojala i nije djelovala. Ali inspekcija mora ponovo otići, provesti postupak i donijeti novu odluku - rečeno nam je u Ministarstvu.

Na pitanje u kojem roku inspekcija treba ponovo provesti postupak, rečeno nam da je to u roku od maksimalno 30 dana.

- U tom našem drugostepenom rješenju precizirani su propusti, nedostaci koje je potrebno skloniti, tako da inspekcija zna da je to usmjereni pregled. Ne treba tu puno vremena, nema potrebe da inspekcija luta, ima jasne smjernice drugostepenog organa šta dodatno treba da razjasni i utvrdi kao činjenično stanje - govore u Ministarstvu.

Kada smo zatražili da nam se pojasni koje je to propuste sačinila inspekcija, rečeno nam je da Inspekcija neke stvari nije smjela da zanemari.

- Ako se potvrdi da su službe, da su nadležna odgovorna tijela, organi na Akademiji i Univerzitetu loše uradili svoj posao, bilo da su kršili procedure, bilo da su donijeli odluku koja nije utemeljena na činjenicama, dakle postoje mehanizmi da se postavi pitanje odgovornosti tih ljudi i tih tijela - rekli su nam.

Zatražili smo i komentar bh. režisera Ahmeda Imamovića.

"Pozitivno sam iznenađen radom inspekcije"

- S obzirom da sam dobio kompletan izvještaj o izvršenom inspekcijskom nadzoru na ASU i UNSA, te nakon obavljenih konsultacija sa pravnim ekspertima u aktivnosti i odluke Inspekcije KS, mogu jedino reći kako sam poprilično začuđen odlukom Ministarstva obrazovanja KS koja predmet vraća na ponovni postupak, naročito kada su stvari od samog početka ovdje svima jasne. Pitam se samo šta je moguće utvrditi u novom postupku, koji propust i utvrđenu neregularnost ispraviti kako bismo dočekali da bude zakonit u konačnici. Ostaje da čekamo i vidimo o čemu se tu radi - navodi Imamović i dodaje:

- Mišljenja sam da odluka Ministarstva obrazovanja KS, da se vrati predmet na ponovni postupak nazad u Inspekciju KS je očigledna kupovina vremena s ciljem da se stvar zaboravi, ili da se ostavi dovoljno vremena za realizaciju određenih zakulisnih radnji, da se izrazim žargonski, da se pripreme neki novi marifetluci. Meni kao pojedincu i laiku u ovom društvu, mogu da priznam kako je evidentno i očigledno, da iza svega stoje određeni politički ustupci. Želim da naglasim kako sam u cijeloj ovoj situaciji veoma pozitivno iznenađen samim radom Inspekcije KS, koji je bio transparentan, temeljit i u cijelosti sa pozitivnim zakonskim odredbama - navodi Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.