open-navfaktor-logo
search
Počeli dijeliti certifikate
Ministar Isak se ljuti zbog pitanja o 4.000.000 KM: Nije patriotski pitati kako se troši federalni budžet?!
Nakon teksta u kojem smo pisali o povećanju stavki u budžetu za Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u 2024. godini, citirajući federalnu zastupnicu Jasminu Bišćević Tokić, koja je pitanja postavila na sjednici, stigao nam je pamflet sa adrese Press službe FMUP-a, pretenciozno nazvan "demant". U našem tekstu se navode zatupnička pitanja sa sjednice koja su, kako se čini, suviše uzrujala ministra Ramu Isaka.
30.01.2024. u 17:09
get url
text

VEZANI TEKST - Skok u budžetu: Ministarstvu Rame Isaka za putovanja 250.000 KM, za gorivo 92 hiljade KM...

U pamfletu FMUP-a se navodi kako je Faktor "tendenciozno izvijestio o povećanju budžeta Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za 2024. godinu", premda nije jasno kako je moguće zastupničko pitanje sa sjednice prenijeti tendenciozno ili netendenciozno?! 

Zastupnica Bišćević Tokić je na sjednici Zastupničkog doma FBiH 24. januara, kada se raspravljalo o Prijedlogu budžeta FBiH za 2024. godinu, pitala o uvećanim stavkama za Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova za ovu godinu, očekujući odgovore od federalnog ministra finansija Tonija Kraljevića koji je prethodno obrazlagao budžet ali se nije dotakao ovog ministarstva. Ukupno 4.000.000 KM više za ovo ministarstvo u odnosu na budžet za prethodnu godinu. 

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na čijem je čelu ministar Ramo Isak ništa ne demantuju, ali su dali sebi za pravo da targetiraju novinare i zastupnike spočitavajući im "nedostatak patriotizma" i "destruktivni populizam". Pamflet FMUP-a, poslan u Wordu, bez bilo kakvih zvaničnih obilježja Ministarstva, možete vidjeti ispod:

Reagiranje iz FMUP-a

 

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na čelu s ministarom Ramom Isakom nisu u stanju poslati ni taj pamflet na službenom memorandumu Ministarstva, ali bi poput Dragana Čovića dijelili certifikate ko je patriota a ko ne, kao što i čelnik HDZ-a dijeli one o "pravim" i "krivim" Hrvatima.

Naime, od Ministarstva smo zatražili da nam takozvani demant dostave na službenom memorandumu Ministarstva i potpišu ga, kako bismo znali ko to nama i zastupnici, čije riječi sa sjednice smo prenijeli, spočitava nedostatak patriotizma, ali u ponovljenom mailu se navodi da su dokument poslali, iako ga nema.

Dakle, imali su nijet "zakačiti" privitak u mail, samo očito nisu znali kako. Šteta, jer bi to bio jedinstven primjer u historiji bh. novinarstva gdje je jedno ministarstvo policije na zvaničnom memorandumu institucije novinarima izdalo "certifikat" da nisu patriote čim pišu o utrošku budžetskog novca. Zanimljivo, Ministarsvo je pamflet u kojem se obrušilo na Faktor poslalo i na adrese drugih medija.

Umjesto odgovora zastupnici Biščević Tokić na pitanja u kojima traži da joj se obrazloži trošenje budžetskog novca, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova se obrušilo na Faktor, dok istovremeno nisu u stanju pomenutoj zastupnici napisati tačno prezime (fotografija iznad), pritom je svrstavajući u Dom naroda, iako je ona u Zastupničkom. 

Službenici kod ministra Isaka su očito previše zauzeti dodjeljivanjem crtifikata o partiotizmu, kao i on sam, da bi naučili osnovna pravila službene korespondencije, pa i imena parlamentaraca, kao i da bi ih ispravno svrstali u pripadajući dom Federalnog parlamenta. Neki od njih, Isakovih najbližih saradnika, rapidno su napredovali u službi, a zanimljiv je i način kako su dobili posao u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, o čemu bi, doduše, bivši ministar Aljoša Čampara mogao dati podrobnije informacije. 

Na kraju pamfleta FMUP-a, na čelu s Isakom, se navodi:

- Portal Faktor.ba posljednji je pozvan da raspravlja o budžetskim sredstvima s obzirom na to da je proteklih godina bio redovan korisnik istih.

Uvaženi ministar Ramo Isak i njegovi jurišnici u kabinetu, bez obzira na evidentan pokušaj pritiska na medije da se o utrošku novca ne govori, trebali bi znati da Faktor ne raspravlja o budžetskim sredstvima, već radi svoj posao i izvještava, informira javnost, porezne obveznike, o trošenju -  njihovog novca! Obaveza svake institucije, pa tako i FMUP-a, je da građanima položi račune o trošenju budžetskog novca. To je zakonska obaveza. No zakoni su aktuelnoj Vladi FBiH i parlamentarnoj većini postali vrlo fluidna kategorija, pa je moguće da i će i ovu zaobilaziti. 

VEZANI TEKST - Ministar Isak osim 11 mobitela kupuje i dva automobila: Koštaju skoro 225.000 KM

U vezi s budžetskim novcem čiji je Faktor "bio redovan korisnik" dužni smo, ne Rami Isaku i njegovim savjetnicima, već javnosti, odgovoriti da je jedini novac koji je smo dobili iz budžeta onaj kojim su institucije plaćale usluge oglašavanja, baš kao i svim drugim medijima.

Taj iznos je svakako daleko manji nego iznos za, primjera radi, onih 11 skupocijenih mobitela koje su naručili u Ministarstvu i to bez adekvatnog obrazloženja ko će ih koristiti i u koje tačno svrhe. Manji je i od mjesečnih prihoda koje porodica Isak skupa inkasira na ime plaća i ostalih naknada iz federalnih institucija. Svakako, mi koji po certifikatu Isaka i njegovih savjetnika "nismo" patriote, možemo samo sanjati o iznosu koji iz budžeta institucija tj. javnih preduzeća inkasiraju privatne firme u vlasništvu porodice ministra, patriote Rame Isaka!

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.