open-navfaktor-logo
search
Ministar Kljajić
Migranti mogu do prodavnice, dopustit ćemo kretanje i ako žele napustiti USK
Svakodnevno imamo više od 50 poziva gdje moramo intervenisati, u smislu da li su migrant provalili u neku kuću, narušili javni red i mir, da li prosjače, kazao ministar unutrašnjih poslova USK 
17.10.2019. u 15:13
get url
text
Migranti Bihać
Migranti Bihać

Sve migrante koje zateknemo na ulici a koje nemaju osiguran smještaj, policija će prebaciti u Vučjak. To jeste ograničavanje kretanja, ali to radimo zbog sigurnosti. Kazao je za USK Info Nermin Klajić, ministar unutrašnjih poslova USK, govoreći o aktivnostima policije po pitanju migranata u Bihaću i USK.

- Kako je nastala migrantska kriza, svakodnevno imamo više od 50 poziva gdje moramo intervenisati, u smislu da li su migrant provalili u neku kuću, narušili javni red i mir, da li prosjače… tako da je ograničavanje kretanja bilo neophodno – kazao je Kljajić.  

Kako je kazao, oni koji se nalazae u centrima, mogu izaći do najbliže prodavnice kako bi obavili kupovinu, a onima koje žele napustiti USK, policija će to omogućiti.

Kljajić: Migrantima ograničavamo kretanje zbog sigurnosti 

Vjeruje da od ponedjeljka Grad Bihać neće obustaviti snabdijevanje migranata na Vučjaku vodom niti Crveni križ hranom, kao što je najavljeno.

- Interes građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona jeste da imaju mirno stanje, a ne da nam se stvara haos u urbanim sredinama. Uprava policije želi očuvati sigurnost, ovo je apel Gradskoj upravi i Crvenom križu  da humanitarni i zdravstveni spekt prate, a dalji je posao uprave policije da očuva sigurnost – kazao je Kljajić.

Govoreći o pomoći drugih policijskih agencija, Kljajić je kazao da bi im najveća pomoć državnih agencija bila zatvaranje istočne granice BiH, odakle migrant dolaze.

- S druge strane, sve policvijske agencije slobodno puštaju migrante do teritorije USK. Nama bi najbolja pomoć bila da spriječe njihov dolazak u USK.

Kada su u pitanju snage Ministarstva unutrašnjih poslova USK, kazao je da mogu odgovoriti ovom izazovu, ako postoje smještajni kapaciteti za migrante.

- Na temelju sigurnosne procjene, naš je prijedlog bio da se ide na Medeno Polje, i da se tu formirta jedan centar, gdje bi kontrolu i upravljanje nad tim centrum imale policijske snage, znali bi koji migranti dolaze, koji odlaze, a ne da imamo ovaj haos na ulicama USK. Medeno Polje je najbolje rješenje, jer je udaljeno od urbanih centara Bosanskog Petrovca i Bihaća. Mi bi onda poduzeli mjere po pitanju pravca njihovog kretanja i sigurno da bi imali manji broj krivičnih djela narušavanja javnog reda i mira. Taklođer, iz IOM-a (Međunarodna organizacija za migracije) imali su prijedlog za jednu lokaciju kod Bosanske Krupe, koja je van naseljenog područja, za nas je i takav prijedlog prihvatljiv – kazao je Kljajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.