open-navfaktor-logo
search
Neodržavanje sjednica
Mešalić : Maske su pale; Duvnjak: Mi smo bili učinkovitiji u pandemiji nego sadašnja parlamentarna većina
Predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH kaže za Faktor kako još nema naznaka kada će se održati sjednica Zastupničkog doma koja je bila zakazana 21. juna pa u posljednjem momentu otkazana.
26.06.2023. u 07:47
get url
text

Razlog otkazivanja prema pojašnjenju predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić je bio taj što Centralna izborna komisija BiH nije dostavila uvjerenja o zamjenskim mandatima.

Posljednja sjednica ovog doma održana je 28. aprila radi imenovanja nove Vlade FBiH. 

- Maske su pale. Parlamentarna većina nema konsenzusa oko sudije Ustavnog suda BiH jer Dragan Čović želi da ih ucijeni izborom Marina Vukoje, eto sada su stvari malo jasnije. I Edin Forto je rekao da je to razlog i da on podržava izbor Vukoje. Znači, Forto je imao identičnu izjavu u javnosti kao Čović - govori Mešalić.

Na sjednici koja je trebala da se održi 21. juna zastupnici su trebali razmatrati set zakona iz energetskog sektora.

- Riječ je o reformskim zakonima koje je pripremila prethodna vlada. Još se ne zna kada će održati sjednica, ne nadam se da će biti iduće sedmice - govori nam Mešalić.

Razgovarali smo i sa Jasminom Duvnjakom, koji je bio delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH u mandatu 2018-2022. godina.

Ovaj dom u novom sazivu nije se sastao od 30. marta, sjednica je zakazana za 26. juni. 

- Mogu kazati da smo mi u okolnostima teške političke situacije koja je bila u periodu 2018-2022. zbog blokada HDZ-a i neimenovanja nove Vlade FBiH, u okolnostima strašne pandemije koronavirusa radili, bili produktivni. Pokazivali smo daleko veću odgovornost spram građana koje predstavljamo, nego ova nova parlamentarna većina - govori Duvnjak i dodaje:

- Ne želim puno lamentirati. Znate kako je nastala nova parlamentarna većina i vlada. Nastali su suspenzijom Ustava i totalno nedemokratskim antiustavnim intervencijama visokog predstavnika Christiana Schmidta, tako da teško je uz svu dobru volju da kao građanin ne budem pesimista. Uzimajući u obzir kvalitet parlamentarne većine, u kombinaciji "Trojka" - HDZ nisam optimista da nas čekaju perpsektivniji dani, a najbolje to demonstrira nerad Parlamenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.