open-navfaktor-logo
search
Važni projekti
Memorijalni centar Srebrenica: Uz podršku domaćih institucija realizovane brojne akcije na podizanju svijesti o genocidu
Memorijalni centar Srebrenica je zahvaljujući podršci različitih nivoa vlasti iz Federacije Bosne i Hercegovine realizovao brojne istraživačke projekte, video svjedočenja, prikupljanja dokumentacije i arhivske građe te nekoliko velikih projekata prema javnosti i podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici.
05.11.2020. u 13:17
get url
text

S tim u vezi, danas su izrazili zahvalnost za realizovanu podršku i dogovorene zajedničke projekte, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Memorijalni centar Srebrenica su u ovoj godini podržale sljedeće jedinice lokalne samouprave: gradovi Sarajevo, Gračanica, Živinice, Tuzla, Bihać, Visoko i Goražde, općine Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Kladanj, Travnik, Velika Kladuša, Banovići, Trnovo, Kakanj, Ilijaš, Zavidovići, Bosanska Krupa, Kalesija, Konjic, Jablanica, Vogošća, Sanski Most, Bugojno, Maglaj, Sapna i Breza - naveli su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Istaknuto je da je veći broj jedinica lokalne samouprave koji se inicijalno obavezao na podršku Memorijalnog centra realizovao svoje obećanje, a da se u narednom periodu očekuje i pristizanje donacija od još nekoliko općina i gradova. Također, žele naglasiti i direktnu podršku kantonalnih vlasti Zeničko dobojskog, Srednjobosanskog, Bosansko-podrinjskog i Tuzlanskog kantona, ali i u srijedu dogovorenu podršku Kantona Sarajevo putem Zavoda za izgradnju KS.

Podršku projektima Memorijalnog centra Srebrenica u ovoj godini pružila su i federalna ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, okoliša i turizma te raseljenih osoba i izbjeglica.

- Pored direktnih donacija, važno je istaći podršku Grada Sarajeva i u realizaciji izložbe "Exodus" maestra Safeta Zeca u Memorijalnom centru Srebrenica. Ne smijemo zaboraviti ni vlasti Kantona Sarajevo koje su podržale projekte poput "100 priča o djetinjstvu za vrijeme opsade i genocida" koji smo realizovali sa Muzejom ratnog djetinjstva te program premijere filma 'Quo vadis, Aida?' u Srebrenici. Vrijedi istaknuti izdvajanja zastupnika i drugih nosilaca javnih funkcija koji su redovno izdvajali sredstva za podršku Memorijalnom centru, o čemu smo ranije već govorili - dodaju iz Memorijalnog centra.

Direktne donacije privatnih lica iz BiH i cijelog svijeta, ali i kontribucije javnih i privatnih preduzeća, također su u značajnom porastu ove godine.

- Svojim transparentnim radom, adekvatnim izvještavanjem o utrošku sredstava te prikazanim rezultatima, pokazali smo se kao kredibilan partner i institucija koju vrijedi podržati. Višestruko smo uvećali ostvarena primanja po osnovu donacija, što nam je omogućilo da u ovoj godini imamo najveći broj izložbi, publikacija, aktivnosti koje smo direktno realizovali. Sve to je temelj i za podršku međunarodne zajednice, o kojoj smo već govorili ili ćemo posebno govoriti, a koja je značajna kroz nekoliko velikih infrastrukturnih projekata obnove i rekonstrukcije Memorijalnog centra - zaključio je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.