open-navfaktor-logo
search
Ko će tu biti
Mehmedović najavio izlazak iz SDA i formiranje nove stranke
Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, govorio je o izlasku iz SDA i kazao da je došlo vrijeme za formiranje novog političkog bloka. 
04.12.2023. u 10:07
get url
text

VEZANI TEKST - Mehmedović: Formirat ću novi politički savez, evo kako će se zvati

- Ja bih to drugačije postavio. Nisam bitan ja u svemu ovome nego kako će BiH izaći iz ovog začaranog političkog kruga u kojem se našla zbog niza okolnosti, prije svega zbog Dejtona kakav jeste, zbog ustavno-pravnog okvira kakav nam je nametnut, zbog geopolitičkih okolnosti koje se tiču evo i Bosne i Hercegovine. Prema tome, došlo je vrijeme za potpuno novi pristup u političkom organiziranju BiH, a naravno to iziskuje i nove ljude nove politike i naravno nove strategije.

Zbog toga kažem da proteklih nekoliko nedjelja intenzivno radi jedan politički tim koji pravi programska dokumenta nove političke opcije, da tako kažem, zapravo to je na bazi političke platforme koju sam ja najavio već ranije, to je nova bosanska politika koja će ponuditi potpuno drugačiji pristup u organiziranju političke zbilje u BiH generalno i naravno demokratizaciju političkih stranaka u BiH što je nužno potrebno da bi se govorilo o bilo kakvom ozbiljnom političkom zaokretu i BiH - kazao je Mehmedović za BHRT.

Rekao je da je "ljevica dobila šansu" i da "sada ide iz greške u grešku".

- Stranke desno od centra su imale priliku. Sada se otvara veliki prostor na političkom centru i to je prilika za ljude da se probude. Stranka će biti građanske orijentacije - dodao je.

Mehmedović je odbio reći ko će konkretno biti ljudi u novoj stranci.

- Koliko znam, Denis Bećirović je još formalno član SDP-a i ne treba ništa mijenjati dok je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine - odgovorio je Mehmedović.

Na pitanje hoće li mu se pridružiti kolege iz SDA Adil Osmanović, Alma Čolo, kazao je da ne želi govoriti o imenima.

Mehmedović je rekao da njegov politički subjekt "ima ambicije biti zastupljen u državnom, entitetskim i parlamentima nižih nivoa vlasti". Dodao je da će njegova stranka biti "jezičak na vagi i korektiv" vlasti.

Na pitanje hoće li podržavati aktuelnu vlast, odgovorio je da mu je cilj da bude korektiv i ne dopusti dalje greške vlasti.

- Sve što će jačati institucionalni kapacitet BiH, podržat ćemo. A bit ćemo protiv loših mjera. Nemamo ambicije ulaziti u ovu vlast - kazao je.

VEZANI TEKST - Lendo: Možda se Šemso nešto naljutio, predlažem da nastavi raditi u SDA

Mehmedovićeva kandidatura za predsjednika SDA na proteklom Kongresu ove stranke, održanom u oktobru, je odbijena. Govoreći o SDA, Mehmedović je pozvao predsjednika te stranke Bakira Izetbegovića da podnese ostavku, "što prije, to bolje".

Osvrćući se na ponovljene najave predsjednika RS-a i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će se RS otcijepiti, Mehmedović je rekao da se u cijelosti mora promijeniti pristup i zauzeti proaktivni stav.

- Pa neka Dodik reagira i objašnjava. A ne da ga, kao do sada, mi stalno pratimo - dodao je.

Mehmedović je istakao i da je ključni izvor svih problema na Zapadnom Balkanu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova velikosrpska politika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.