open-navfaktor-logo
search
Nezavisni odbor
Kružik: Izbor policijskog komesara KS zavisit će od odluke Suda naredne sedmice
Objava konkursa za izbor novog policijskog komesara zavisit će prvenstveno od odluke sarajevskog Općinskog suda, od kojeg je smijenjeni komesar Mevludin Halilović zatražio donošenje privremene mjere za obavljanje te dužnosti
22.05.2019. u 17:49
get url
text

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo usvojio je na jučerašnjoj sjednici jednoglasnu odluku o pokretanju postupka odabira i raspisivanja javnog konkursa za izbor policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako je za Faktor kazao predsjednik Nezavisnog odbora Miroslav Kružik, objava konkursa za izbor novog policijskog komesara zavisit će prvenstveno od odluke sarajevskog Općinskog suda, od kojeg je smijenjeni komesar Mevludin Halilović zatražio donošenje privremene mjere za obavljanje te dužnosti.

Sudska odluka trebala bi biti donesena početkom naredne sedmice, kaže Kružik.

- Konkurs će biti objavljen u narednom periodu, a kada tačno i koliko će procedura trajati, to vam za sada ne mogu reći jer se moraju ispuniti određeni preduvjeti. U ponedjeljak je ročište na Sudu u vezi sa privremenom mjerom koju je tražio gospodin Halilović i nismo htjeli prije toga objavljivati konkurs, da ne prejudiciramo sudske odluke. U slučaju da Sud donese privremenu mjeru, mi ćemo poništiti ovu odluku i to je to – pojašnjava Kružik.

Podsjetimo, Vlada KS u martu ove godine smijenila je policijskog komesara Mevludina Halilovića nakon što je Nezavisni odbor dao negativnu ocjenu njegovog rada. Tačnije, za takvu ocjenu glasalo je pet članova Nezavisnog odbora, a to su pored Kružika, Samir Čorbo, Mirela Alihodžić, Sanela Brković i Jusuf Zornić.

Šesti član Odbora, Branimir Orašanin, čekao je mišljenje VSTV-a da li može obnašati dužnost u ovom tijelu i Vijeće je, kako navodi Kružik, potvrdilo da Orašanin može biti član Odbora. U međuvremenu je sedmi član NO Admir Katica podnio ostavku nakon imenovanja na mjesto ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, tako da je mjesto jednog člana Odbora i dalje upražnjeno.

To, međutim, ne predstavlja smetnju pri izboru novog policijskog komesara, kaže Kružik.

- Imenovanje članova Nezavisnog odbora provodi Skupština KS i to nije naša nadležnost. Nas je sada šest i mi imamo kvorum. Kvorum za imenovanje policijskog komesara je pet glasova tako da nas zakonski ništa ne sprečava da idemo u tu proceduru, bez obzira što nema sedmog člana – rekao nam je Miroslav Kružik.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.