open-navfaktor-logo
search
Blokada Općinskog vijeća
Kriza u Banovićima: Sazvana sjednica na kojoj je tačka vezana za opoziv Gutića, hoće li se odazvati Kukićeva PDA?
Predsjedavajući Robert Lapčević iz Stranke demokratske akcije (SDA), za 14. septembar ponovno je zakazao redovnu sjednicu Općinskog vijeća Banovići, na kojoj je kao tačka dnevnog reda i "prijedlog 14 vijećnika o donošenju odluke o opozivu općinskog načelnika Bege Gutića".
07.09.2023. u 21:47
get url
text

- S obzirom na to da se 11. augusta na redovno zakazanoj sjednici Općinskog vijeća Banovići trebala razmatrati tačka dnevnog reda "prijedlog 14 vijećnika o donošenju odluke o opozivu općinskog načelnika Bege Gutića", a sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma, u skladu sa članom 59, stav dva, Poslovnika o radu Općinskog vijeća Banovići, ponovno zakazujem sjednicu Općinskog vijeća sa istim dnevnim redom. Poziv je u pismenoj formi upućen svim vijećnicima i pozivam 14 vijećnika, koji čine novu parlamentarnu većinu, da prisustvuju sjednici - saopćio je danas Lapčević.

Podsjećamo, parlamentarna kriza u Banovićima počela je krajem juna kada je formirana nova većina od 14 vijećnika, koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, a čine je i dva bivša člana SDA i jedan vijećnika Naroda i pravde (NiP). Tada je upućena i incijativa o opozivu načelnika Gutića iz SDA, a nova većina samoincijativno je održala nekoliko vanredih sjednica Općinskog vijeća, na kojima je referendum za opoziv Gutića zakazan za 3. avgust, potom je jednom odgođen za 3. septembar, a prije nekoliko dana je prolongiran za 1. oktobar.

Također, 31. jula došlo je do incidenta ispred zgrade Općine Banovići kada je nova većina pokušala da uđe u prostorije Vijeća koje se nalaze u zgradi i preuzme pečat, ali su ih spriječile pristalice načelnika Bege Gutića, pri čemu je morala intervenirati policija.

Nova većina bojkotirala je redovnu sjednicu koju je za 11. avgsut sazvao Lapčević, a svoje odluke o opozivu i referendumu donosi bez pečata i prisustva Stručne službe Općinskog vijeća, pa ih ne može objaviti i službenim novinama, a samim tim ni provesti.

Sve to znači da zakonodavna vlast u Banovićima već treći mjesec ne funkcionira, jer manjina nema kvoruma za održavanje sjednica, a većina sjednice saziva samoinicijatvno i pri tome nema pečat za ovjeru bilo čega usvojenog.

Hoće li se nova većina odazvati Lapčevičevom pozivu upućenom za 14. septebar, ostaje da vidimo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.