open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Kratina: Izmjenama Poslovnika do krajnjeg cilja, Marina Vukoje; Aliefendić: Kako će glasati NES i SBiH
Izmjene Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koje je predložila parlamentarna većina (SDP, NiP-Pomak, NS, HDZ – HNS, HDZ 1990 – HNP i PDA) naći će se na današnjoj sjednici Zastupničklog doma.
31.01.2024. u 12:09
get url
text

VEZANI TEKST - U zraku nešto treperi: Ide li NES u parlamentarnu većinu, je li Nikšiću preko glave Pirić, Kukića, Isaka, šta kaže Ogrešević?

Zastupnik Almedin Aliefendić (SDA) kaže kako se predloženim izmjenama želi disciplinirati opozicija.

Vidjet ćemo jesu li NES i SBiH opozicija ili pozicija 

- Oni izmjenama Poslovnika žele disciplinirati opoziciju, da uguše demokratiju i da ne dozvole da predstavnici građana iznesu svoja mišljenja i prenesu stavove onih koje zastupaju u Zastupničkom domu.

Ovo mi sve liči na "copy paste" atmosferu iz NSRS-a jer i tamo je Milorad Dodik svojim metodama ugušio glas opozicije, nametnuo svoja pravila ponašanja u skupštini. Čini mi se da "Trojka" sve što je radila u toj koaliciji sa Dodikom je prepisala njegove metode rada.

Oni će vjerovatno danas pokušati to da i izglasaju. Vidjet ćemo kakva će biti situacija kod podrške Poslovniku, vjerujem da će se danas definitivno znati da li su NES i SBiH opozicija ili su pozicija - rekao je za Faktor Aliefendić.

Zatražili smo i komentar zastupnice Alme Kratina (DF).

- Izmjene Poslovnika su korak nazad u parlamentarnoj demokratiji. Parlamentarna većina mijenja Poslovnik kako bi onemogućila one koji ne misle kao oni, da izlažu argumentirano svoje stavove. Ograničavaju nam broj javljanja, replika, da se ne čuje mišljenje drugačije od njihovog ili u što manjoj mjeri.

Time oni ustvari derogiraju rad zastupnika ali i volju građana s obzirom na to da mi ne možemo iznositi svoje stavove na način kako je do sada bilo moguće, da se javljamo i repliciramo na neistine i tvrdnje koje iznosi parlamentarna većina a sa kojima se ne slažemo - upozorava Kratina.

Dodaje kako izmjenama Poslovnika direktno utječu na to "da se glas građana koji drugačije misli od parlamentarne većine, ne čuje u Parlamentu".

Pod dirigentskom palicom HDZ-a 

- Oni izmjenama navrat-nanos kao u jednom dijelu "žele da učine transparentnijim rad". Sadašnji Poslovnik dozvoljava transparentan rad i učešće nevladinog sektora i građana generalno. Imamo eklatantan primjer nepoštivanja sadašnjeg Poslovnika, od člana 87 do 95, gde se govori o programu donošenja rada Parlamenta. Nikada do sada se nije dogodilo da Parlament nema program rada! Jasno je definirano na koji način se donosi program rada.

Nemamo ni program rada Vlade Federacije BiH od ustanovljenja nematanja do danas.

To je potpuno ignorisano i sada ta ista parlamentarna većina koja ne poštuje postojeći Poslovnik radi izmjene "kojim će uvesti reda u parlamentarni život". Ovo je samo atak na parlamentarnu demokratiju i korak nazad i uvođenje autokratije parlamentarne većine da se u što manjoj mjeri čuje sve ono što nije u skladu sa njihovim stavovima - poručila je Kratina.

Dodaje kako se nakon izmjena Poslovnika dolazi do krajnjeg cilja a to je imenovanje Marina Vukoje, bliskog HDZ-u za sudiju Ustavnog suda BiH.

- Na kraju dolazimo do Vukoje i taj cijeli cirkus koji smo svjedočili unatrag nekoliko mjeseci, falsifciranja izvještaja određenih komisija... Ovdje sve pod dirigentskom palicom HDZ-a u Zastupničko domu Mladena Boškovića ide ka tome da se ostvari ono što su dogovorili isporučiti Draganu Čoviću na svim razinama a na fedarlnoj to je izbor sudije Ustavnog suda BiH u raskoraku sa predviđenim procedurama - kazala je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.