open-navfaktor-logo
search
Tematska rasprava
Kordić o solarnim postrojenjima i izmjenama Prostornog plana Mostara: Sve je urađeno po zakonu
Fena
15.04.2024. u 15:24
get url
text
Mario Kordić
Mario Kordić
Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Mostara posvećenoj gradnji solarnih postrojenja, čelnici Grada Mostara istaknuli su kako je prilikom usvajanja izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Mostara 2022. godine ispoštovana sva zakonska procedura.
- Nije problem razgovarati i raspravljati o ovoj temi. Nije nam u interesu imati loše odnose s lokalnom zajednicom. Međutim, postoje neka nevladina udruženja koje stalno guraju narativ da radimo mimo zakona. Sličan problem imamo na deponiji Uborak gdje već tri i po godine ne uspijevamo doći do finalnog dokumenta kako bismo počeli sa sanacijom tog odlagališta - kazao je u izjavi za novinare gradonačelnik Mostara Mario Kordić.
On je ustvrdio kako je aktuelna gradska vlast, poučena prijašnjim lošim iskustvima, posebno pažljiva prilikom izdavanja dozvola, pa tako i u slučaju gradnje solarnih postrojenja u okolici Mostara.
Po njegovim riječima, Grad Mostar je u stalnoj komunikaciji s mještanima tih naselja i investitorima kako bi se pronašao zajednički jezik i otklonile eventualne nesuglasice.
Gradonačelnik Kordić tokom rasprave kazao je kako su izmjene i dopune Prostornog plana Mostara iz 2022. godine omogućile ekonomski razvoj Mostara i privukle milijardu maraka investicija u protekle dvije godine.
Erozija tla i poplave
Mještani sedam naselja u okolici Mostara ranije su iznijeli svoje rezerve prema izgradnji solarnih elektrana u njihovim naseljima u onom obimu koji je predviđen izmjenama Prostornog plana Mostara.
Oni tvrde kako nisu učestvovali u izmjenama Prostornog plana na što po zakonu imaju pravo, smatraju kako se izgradnjom velikog broja solarnih postrojenja uništava poljoprivredno zemljište, a poljoprivrednicima se onemogućava bavljenje stočarstvom u tim područjima.
Mještani također upozoravaju kako su njihove kuće i imovina direktno ugroženi jer raščišćavanje zemljišta na planiranim lokacijama solara, koje su često u neposrednoj blizini naselja, uzrokuje erozije tla i poplave.
Takvi slučajevi, naveli su mještani, već su zabilježeni u više navrata protekle jeseni i zime.
Predstavnicima mještana nije bilo dopušteno učešće na tematskoj sjednici Gradskog vijeća, pa su njihove stavove zastupali uglavnom opozicioni vijećnici.
Borba za kapacitete elektroenergetske mreže
Tokom rasprave predsjedavajući Gradskog vijeća Salem Marić ustvrdio je da neko huška građane kako bi se zaustavila brza gradnja elektroenergetskih postrojenja iz obnovljivih izvora energije u okolici Mostara.
Prema njegovim riječima, radi se o borbi za kapacitete elektroenergetske mreže jer kada kapaciteti mreže budu popunjeni, više neće postojati mogućnost izgradnje novih elektroenergetskih postrojenja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.