open-navfaktor-logo
search
Institucija kao lični PR
Konaković uvlači Ministarstvo i državu BiH u lične obračune s medijima i u sudske procese članovima narkokartela
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, koji obavlja funkciju ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, oglasio se danas na društvenim mrežama reagirajući na izvještaj nizozemskih i domaćih medija sa ročišta o ekstradiciji Mirze Gačanina. Nakon tog Konakovićevog fejsbukaškog obračuna sa domaćim i nizozemskim medijima, reagiranje je stiglo i sa adrese Ministarstva vanjskih poslova i potpisuje ga Ured za odnose s javnošću Ministarstva.
13.02.2024. u 16:59
get url
text

VEZANI TEKST - Strahuje za život: Zašto je advokat Mirze Gačanina pred nizozemskim sudom spominjao Elmedina Konakovića

Na tom ročištu u sudu u Bredi (Nizozemska), spomenuto je i Konakovićevo ime, kako su izvijestili nizozemski mediji.  

Međutim, Ministarstvo vanjskih poslova BiH kao institucija poslalo je reagiranje u kojem se obrušilo na nekoliko medija u BiH, kao i onih nizozemskih, uvlačeći se tako u ovaj obračun koji Konaković lično već neko vrijeme vodi protiv novinara koji pišu o temama koje bi Konaković, očito, rado zabranio. U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH praktično se stavlja znak jednakosti između Konakovića lično, njegove reputacije te države Bosne i Hercegovine. 

Ročište o zahtjevu Bosne i Hercegovine za izručenjem Mirze Gačanina, a na kojem je Gačanin iznio niz očajničkih argumenata zbog čega se protivi da bude izručen u BiH, održano je jučer. 

- U bosanskim medijima se redovno objavljuju priče o zvaničnicima i istražiteljima koji navodno sarađuju sa Edinom Gačaninom (vođa narkokartela kojem je Mirza Gačanin amidža) ili su od njega plaćeni - kazao je Mirzin advokat Louis de Leon u ime svog klijenta.

- Jedna od spomenutih osoba je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković - dodao je advokat.

Nizozemski medij NRC.nl zaključuje kako je to značajan detalj jer je odlazeći nizozemski premijer Mark Rutte nedavno razgovarao sa Konakovićem tokom radne posjete Bosni i Hercegovini u kontekstu pristupanja EU.

Gačanin i njegov advokat su, kako dalje navodi ovaj medij, na ročištu ukazali na objave u bosanskohercegovačkim medijima u kojima se navodi "da je Konaković o svom trošku prisustvovao vjenčanju Edina Gačanina u Dubaiju sa porodicom 2021. godine", mada nije poznato na koje medije i tekstove su se pozvali, niti je široj javnosti u BiH poznato da je to bilo koji medij u BiH objavio. Navode i da je Milorad Dodik iznio slične sugestije.

S obzirom da se Konaković već nekoliko godina, opravdano ili neopravdano, spominje u kontekstu priča o narkokartelima i sličnim kriminalcima, nameće se zaključak da njegova reputacija zapravo šteti državi, a ne mediji koji izvještavaju o onome što je u sudnici rečeno, kako žele sugerirati iz Ministarstva.

U svom reagiranju Ministarstvo se za račun Konakovića direktno obračunava sa portalima Istraga.ba i Slobodna Bosna, te nizozemskim NRC. 

- Ime ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića već neko vrijeme predmetom je neistinitih i tendencioznih pisanja novinara Avde Avdića i njegovog portala Istraga.ba. Posljednji objavljeni tekst naslova "Nizozemski list o vezama bh. političara sa narko kartelom: Da li je Konaković sa porodicom bio na vjenčanju Edina Gačanina Tita u Dubaiju?" objavljen dana 13. februara 2024. godine na portalu Istraga.ba je još jedna u nizu laži pomenutog novinara - stoji u reagiranju Ministarstva. 

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, navode, "oštro demantuje navode objavljene u nizozemskom NRC-u prenesene od strane domaćih portala Istraga.ba i Slobodna Bosna za koje se ne može sa sigurnošću utvrditi ko je izvor lažnih informacija, a ko ih samo prenosi. Jedino što se sa sigurnošću može znati jeste da pomenuti članci imaju za cilj fabrikovanje lažnih vijesti u kojima nema ni činjenica, ni istine".

- Povezivanje ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića sa bilo kakvim nezakonitim aktivnostima je potpuno neosnovano i štetno za reputaciju Bosne i Hercegovine. Ministar Konaković, kao i cijela vlada, posvećeni su promoviranju interesa Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni, uključujući i proces pristupanja Evropskoj uniji. Važno je znati da se ovdje ne radi samo o pokušaju inkriminiranja političke figure, već je u pitanju napad na integritet državnih institucija Bosne i Hercegovine kako bi se opstruirali napori i postignuća u procesu euro-integracija.

VEZANI TEKST - Konaković opet ljut na medije: Ja dijete mahale, odrastao na Soukbunaru, sa šibicarima ću... Napali su državu, ćeramo se

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine očekuje da se u javnom prostoru poštuju činjenice i da se izbjegava širenje neistina koje mogu naštetiti odnosima između Bosne i Hercegovine i drugih država, kao i put BiH ka članstvu u EU, posebno uzevši u obzir da se ovakve neistine plasiraju upravo u kritičnom periodu kada EU treba donijeti odluku o otvaranju pregovora sa BiH. U trenucima kada je fokus međunarodne zajednice usmjeren na procese reformi i ispunjavanje kriterija za članstvo u Europskoj uniji, maliciozno je plasirati informacije sa ciljem stvaranja negativne percepcije o Bosni i Hercegovini kao pouzdanog partnera - pišu u reagiranju Ministarstva vanjskih poslova BiH stavljajući tako znak jednakosti između Konakovića i države, pa dodaju:

- Bosna i Hercegovina, Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu sa ministrom Elmedinom Konakovićem, posvećeni su ispunjavanju svih kriterija neophodnih za pristupanje Europskoj uniji, uključujući i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Ministarstvo vanjskih poslova poziva navedene medije i pojedince da se suzdrže od širenja neistina i dezinformacija koje mogu naštetiti Bosni i Hercegovini.

Mirza Gačanin je, kao što je poznato, amidža samo tri godine mlađeg Edina Gačanina, zvanog Tito, koji važi za veliko ime u kriminalnim krugovima, vođu kartela "Tito i Dino". On je na američkoj listi sankcija od marta prošle godine i označen je kao jedan od pedeset najutjecajnijih krijumčara droge u svijetu, prema američkoj Upravi za borbu protiv droga (DEA). Ipak, nizozemsko tužilaštvo prošle godine sklopilo je sporazum s Edinom Gačaninom i osudilo ga na sedam godina zatvora zbog krijumčarenja velikih količina droge.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.