open-navfaktor-logo
search
Ministar vanjskih poslova
Konaković: To što rade Selmi Bajrami stavlja Srbiju u crnu rupu, remete odnose država, pozivam Vučića i Dačića...
Ministar vanjskih poslova Elmedin Dino Konaković na današnjoj konferenciji za medije osvrnuo se na zabranu ulaska pjevačice Selme Bajrami u Srbiju.  
24.01.2024. u 11:36
get url
text

VEZANI TEKST - Selma Bajrami oglasila se nakon što je vraćena s aerodroma u Beogradu: "Pozdrav za ljude u Srbiji koji su još normalni"

Naime, Konaković se danas osvrnuo na zadržavanje Bajrami na aerodromu u Beogradu, nakon čega je vraćena u BiH te na izjave bivšeg direktora BIA-e Aleksandra Vulina kako je on lično izdao naređenje.

Imao je poruku za srbijanske vlasti.

- To što radite stavlja Srbiju na međunarodnoj sceni u crnu demokratsku rupu - naveo je Konaković.

Kako kaže, upratio je razloge zbog kojih joj je zabranjen ulazak, ali se osvrnuo i na zadržavanje na granici glumca Feđe Štukana zbog izjava na protestima u Srbiji. Naveo je kako glumac kritikuje i vlasti u BiH.

- I mene mnogi kritikuju u ovoj državi. Ali, sankcionisanje tih ljudi, ubijanje te vrste slobode govora pokazuje da u Srbiji imaju tu tamnu stranu. Pozivam Vučića i Dačića (Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i Ivicu Dačića, ministra vanjskih poslova Srbije, op.a.) da se oglase. To remeti odnose naših država. Mi se ponosimo svojom demokratijom. Nećemo uzvraćati istom mjerom - naveo je on.

Na pitanje novinara zašto nije dizao glas kada je na primjer Goranu Petronijeviću bio zabranjen ulazak u BiH i ima li dvostruke standarde, Konaković ističe kako je on ministar vanjskih poslova godinu dana te da je ovaj komentar dao sa pozicije funkcije koju obavlja.

- Pogledajte šta se dešava u Srbiji koja kaže da je lider regiona u integracijama. Ja još nosim ožiljak o stipendiranju onih studentica (studentice iz Sarajeva koje su veličale ratnog zločinca Ratka Mladića, a kojima je Srbija dodijelija studentske stipendije) - naveo je on.

Pojasnio je kako je razlika u tome što je OSA sprovela stručne procjene, dok je Vulin naveo kako je to on lično naredio.

- Ne mješam se u posao OSA-e, niti bi u BIA-e - dodao je.

Objasnio je kako se u trenutku saznaja odmah obratio Ministarstvu vanjskih poslova Srbije te našoj ambasadi u toj zemlji. 

- Konzul se javio Bajrami i institucijama Srbije. Ista stvar je bila i sa Štukanom. Mi bdijemo nad tim procesom. Da ih ostavimo same u tim slučajevima, vjerovatno bi se oni zlonamjerni ponašali drugačije - kazao je ministar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.