open-navfaktor-logo
search
Nakon skandala
Konaković pozvao Bećirovića i Komšića da smijene ambasadora Vranješa po hitnom postupku
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pozvao je danas članove Predsjedništva BiH - Denisa Bećirovića i Željka Komšića da smijene ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aleksandra Vranješa po hitnom postupku, nakon skandalozne izjave zbog koje je dospio u žižu javnosti.
28.07.2023. u 20:15
get url
text

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović zatražili su ranije danas od Ministarstva vanjskih poslova BiH da hitno pozove ambasadora na konsultacije povodom njegove izjave – iskazivanja zahvalnosti direktoru Sigurnosno-informativne agencije Srbije Aleksandru Vulinu zbog davanja stipendije dvjema studenticama, koje su veličale presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

VEZANI TEKST - Komšić i Bećirović traže od Konakovića da hitno pozove ambasadora BiH u Srbiji na konsultacije

- Vidio sam danas u medijima da su članovi Predsjedništva BiH Bećirović i Komšić poslali dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koji je kasno popodne stigao u Ministarstvo te da se od nas, zapravo, traži da pozovemo na konsultacije ambasadora Vranješa – kazao je Feni ministar Konaković.

Dodao je kako je Ministarstvo ostvarilo kontakte te da se ambasador Vranješ oglasio i odbio dolazak u centralu u Sarajevu i bilo kakve razgovore, podsjećajući kako su se slično ponašali i prethodnici, ambasadori koji su imenovani kao kadrovi koje imenuje član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Konaković u tom kontekstu ističe kako su Komšić i Bećirović mogli lično pozvati ambasadora Vranješa, navodeći kako oni kao članovi bh. Predsjedništva imaju pravo da pozovu na konsultacije.

- Članovi Predsjedništva su i do sada zvali amabasadore na razgovore/konsultacije i Ministarstvo vanjskih poslova u tom smislu služi samo za tehničku podršku – precizirao je bh. šef diplomatije.

VEZANI TEKST - Ambasador BiH u Srbiji: Cvijanović mi je rekla da nisam dužan da postupim ako bi poziv na konsultacije stigao

Kazao je kako taj dopis, zapravo, nije ni bio potreban, poručivši kako predlaže da članovi Predsjedništva Bećirović i Komšić smijene ambasadora Vranješa po hitnom postupku.    

- Podsjećam da je riječ o osobi, koja je i ranije imala slične izjave. Glasali su za njegov izbor i, budući da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema nikakve nadležnosti kada je riječ o sankcijama prema ambasdorima, to mogu jedino članovi Predsjedništva kao kolektivni organ – poručio je ministar Konaković.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.