open-navfaktor-logo
search
Izgrađena 2007. godine
Konačno riješena misterija zgrade KJKP Rad na Bjelašnici
Misterija oko paprene cijene izgradnje i korištenja administrativno-poslovnog objekta javnog preduzeća Rad na Bjelašnici je okončana i godinama se tragalo ko je vlasnik, zašto je zgrada prazna i ko treba da je koristi.
16.01.2024. u 21:08
get url
text
Bjelašnica-zgrada KJKP Rad
Bjelašnica-zgrada KJKP Rad

Zgrada na Bjelašnici vrijedna milion maraka čiju je izgradnju finasirao KJKP Rad izgrađena je 2007. godine i njena namjena je bila da bude baza za zimsku službu ovog javnog preduzeća.

Za ovaj objekat od 2007. do 2013. godine niko nije ni znao, pa ni to ko je koristio. Tek 2013. godine Selim Babić, tadašnji direktor KJKP Rad, donosi odluku da se prostorije koriste za potrebe zaposlenika za vrijeme trajanje pauze, a ovdje zapravo niko ne radi. Pa su naveli da prostorije na spratu služe za održavanje sjednica Uprave, za poslovne sastanke te boravak poslovnih partnera, ali samo po odobrenju direktora.

Bivši ministar komunalne privrede i infrastrukturu Vlade KS Srđan Mandić "slučajno" je prilikom posjete Bjelašnici 2013. godine saznao za upravno-poslovni objekat Bjelašnica Trnovo u vlasništvu KJKP Rad. 

- Objekat se sastoji od garaže, magacina, hodnika, ostave, dvije kancelarije, dnevnog boravka, kuhinje i WC-a i od sprata u koji je uključen prostor od pet spavaćih soba, dva kupatila, ostava, kuhinja, dnevni boravak i dva hodnika i koristit će se prema svojim namjenama - opisao je zgradu ministar Mandić.

Kako je pisalo u Odluci o načinu korištenja objekta, poslovne prostorije koje se nalaze u prizemlju koristit će se za obavljanje administrativnih poslova radne jedinice i za potrebe zaposlenika za vrijeme trajanja pauze za doručak. Prostorije koje se nalaze na spratu koristit će se za održavanje sjednica organa upravljanja KJKP Rad, održavanje predavanja, seminara i boravak poslovnih partnera ili uz odobrenje direktora preduzeća. 

U obilazak ove zgrade pozvani su i novinari i uvjerili se da je to bio apartman koji je već neko koristio i u kojem se nalaze četkice za zube, peškiri... 

Tada je ministar Mandić kazao:

- Odgovorno tvrdim da ovdje nikada nijedan radnik Rada nije došao. Ima puno bolesnih ljudi kojima bi ovaj objekat mogao koristiti da provedu određeno vrijeme na rehabilitaciji!

Ko je u međuvremenu i na koji način koristio ovu zgradu, nije poznato, ali prije godinu KJKP Rad izdao je dio zgrade javnom preduzeću ZOI'84.

- U zgradi KJKP Rada nalazi se jedan dio administracije ski-centra. Drugi dio zgrade koristi administracija KJKP Rada, a skladišni dio prostora oko zgrade koriste i vlasnik skladišnog prostora Rad i ski-centar. Uposlenici ski-centra prije nego smo iznajmili dio ove zgrade bili su udaljeni od Bjelašnice 40 kilometara i sada ski-centrom upravljaju sa samog skijališta – izjavio je za Faktor Jasmin Mehić, direktor ZOI’84.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.