open-navfaktor-logo
search
Poruka solidarnosti
Kolona podrške prodefilovala Sarajevom: "Uvijek ćemo biti uz palestinski narod, to su naša braća i prijatelji"
Deseci vozila učestvovali su večeras u koloni koja je prodefilovala centralnim ulicama Sarajeva u znak podrške državi Palestini i solidarnosti s palestinskim narodom, a povodom aktuelnih napada izraelske vojske na Pojas Gaze.
12.10.2023. u 19:27
get url
text

{$galerijaFotografija}

U organizaciji neformalne grupe građana, nazvane "Prijatelji države Palestine", brojni građani okupili su se u sarajevskom naselju Ilidža, odakle su vozilima u koloni krenuli ka Baščaršiji, odnosno platou Vijećnice, gdje će skup biti i zavšen.

Emir Ćosović, jedan od organizatora današnjeg skupa, kazao je kako današnjim okupljanjem iz Sarajeva šalju poruku da su uz narod Palestine, naročito Gaze.

- U ovom momentu, dok mi ovdje razgovaramo stotine raketa pada na nevine civile, na objekte, na škole... Mi ćemo uvijek biti uz palestinski narod, to su naša braća i prijatelji - rekao je Ćosović.

Muhammed Hamad, Palestinac koji već 30 godina živi u Bosni i Hercegovini, poručio je kako su se danas okupili da dignu svoj glas i pošalju podršku Palestini.

- Došli smo ovdje da dignemo naš glas i kažemo da smo uz palestinski narod koji pati više od 70 godina od najgoreg okupatora (Izrael) na svijetu. Palestinci žive u najvećem logoru. Izrael želi mir za sebe, ali ne želi mir za Palestinu. Hoće državu za sebe, a nama ne žele priznati to pravo. Došli smo da kažemo "dosta je", jer oni (Izrael) trenutno ruše sve, ubijaju palestinske bebe koje još nisu ni rođene - poručio je Hamad, te dodao:

- Ono što također želim reći jesta da mi je žao, da nam je žao što je svijet, a naročito Amerika, na strani okupatora.

Tokom prolaska vozila ulicama Sarajeva mogle su se vidjeti istaknute zastave Palestine i Bosne i Hercegovine te čuti sirene, donešenje tekbira kao i parole podrške palestinskom narodu.

Nakon dolaska na plato kod Vijećnice, okupljeni su uzvikivali parole: "Sloboda Palestini", "Sloboda Gazi", "Palestina će biti slobodna", "Allah je najveći"...

 

Tokom okupljanja zapaljene su i baklje.

Skup je završen učenjem Fatihe pred duše ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima, nakon čega su se prisutni mirno razišli.

DSC_5340.JPG
1 od 24
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.