open-navfaktor-logo
search
Većini omogućen pristup
Koalicija "Pod lupom": Problemi za posmatrače u Doboju i Banjoj Luci
Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" obavještava javnost da je na izborni dan angažovala 2.600 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama, saopćeno je danas.
15.11.2020. u 10:18
get url
text

Za 98 posto posmatrača omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni.

Problem u pristupu biračkim mjestima posmatrači su imali na 45 biračkih mjesta, od čega na većini biračkih mjesta u Doboju, a koja situacija se još uvijek rješava sa GIK Doboj i u komunikaciji sa biračkim odborima gdje se očekuje da će posmatračima Koalicije biti omogućeno posmatranje.

Slična situacija zabilježena je na određenom broju biračkih mjesta u Banjoj Luci. Pozitivno je riješeno 17 ovih situacija, dok su ostale u postupku rješavanja. Prvobitno pristup na biračka mjesta nije omogućen posmatračima najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mjera, a naknadno je omogućen. To nam govori da posmatračima nije bio omogućen pristup zbog samovolje biračkog odbora.  

U 86 odsto slučajeva, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u šest časova ujutru.

Na 96 posto biračkih mjesta uočeno je da su biračka mjesta uređena prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH/Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19, a na 25 biračka mjesta nisu ispoštovane instrukcije CIK-a.

- Zabrinjava podatak na na svakom trećem biračkom mjestu u zemlji  nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora, a što je obaveza - naveli su iz Koalicije.

Na sedam odsto biračkih mjesta je nedostajalo nešto od sljedećeg izbornog materijala, dok na dva posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani.

Na jednom biračkom mjestu u Banja Luci nedostalo je 130 glasačkih listića. Po prijavi kritične situacije, navedeno je da će glasački listići biti naknadno dostavljeni. Na 98, 8 odsto biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

 Ukupno 84 odsto biračkih mjesta otvoreno je u sedam časova ujutru, a preostala biračka mjesta sa kašnjenjem do sat vremena. Tri biračka mjesta otvorena su sa kašnjenjem od preko sat vremena: 103B017 u Vlasenici, 123B009 u Han Pijesku i 173A001 u Čapljini.

 Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao.Iz Koalicije su pozvali sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da prijave sve izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem LINKA.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.