open-navfaktor-logo
search
Uputili demantij
Ko blokira: Klub Laburista u OV Velika Kladuša reagirao na tekst
Kluba Laburista u Općinskom vijeću Velika Kladuša uputio je reagiranje na tekst pod naslovom "Velika Kladuša u finansijskim problemima: Stale sve isplate, načelnik budžet šalje 'svojima'".
22.02.2024. u 15:21
get url
text
Općina Velika Kladuša
Općina Velika Kladuša

VEZANI TEKST - Velika Kladuša u finansijskim problemima: Stale sve isplate, načelnik budžet šalje "svojima"...

Njihovo "reagiranje i demantij" prenosimo u cijelosti: 

- Nije novina da grupa vijećnika već godinu dana blokira donošenje odluka Općinskog vijeća Velika Kladuša a time i lokalnu zajednicu o čemu smo kao Klub javnost redovno obavještavali. Presudom Ustavnog suda Federacije BiH potvrđeno je da se Odluka o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća Velika Kladuša morala preispitivati po zahtjevu općinskog načelnika dokad se ista ne primjenjuje, što znači da unazad godinu dana sve što ste prenosili kao medij kada je u pitanju rad Općinskog vijeća Velika Kladuša i djelovanje grupe vijećnika predstavlja skup dezinformacija i neistina.

Vijećnica koja je pobjegla iz Općinskog vijeća Velika Kladuša u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine iz SDA, a koja se lažno predstavljala kao predsjedavajuća OV Velika Kladuša, nikad nije bila predsjedavajuća Općinskog vijeća Velika Kladuša. Grupa vijećnika je cijelo vrijeme predstavljana kao navodna većina iako to nikad nije bila a Vijeće umjesto 28 vijećnika je predstavljano kao Vijeće od 15 vijećnika.

U tekstu se ističe "Nova većina izabrala je novo rukovodstvo Općinskog vijeća u martu prošle godine, ali su se suočili s opstrukcijama u radu, počev od toga da je načelnik odlukom prisvojio pečat Općinskog vijeća i da ne objavljuje odluke vijeća u Službenog glasniku Velike Kladuše".

VEZANI TEKST - Potvrđena optužnica protiv Fikreta Abdića 

Netačne su činjenice da se rukovodstvo Vijeća suočilo sa opstrukcijama od strane načelnika nego je grupa vijećnika sve učinila da blokira rad Općinskog vijeća ali i samog općinskog načelnika. Netačna je informacija da načelnik prisvojio pečat Općinskog vijeća, pečat OV po ustaljenoj praksi se nalazio kod rukovodioca Jedinstvenog Općinskog organa uprave Velika Kladuša a istina je da je taj isti pečat izuzelo Tužilaštvo USK-a po prijavi grupe vijećnika.

"U međuvremenu je nova predsjedavajuća Općinskog vijeća Bisenija Mušedinović preuzela mandat u Parlamentu FBiH, te je potrebno izabrati novog predsjedavajućeg, a Abdić je sačinio nacrt budžeta koji je danas predstavljen građanima, ali nije dostavljen Vijeću, barem ne onom kojeg čini nova većina".

Netačne su informacije da je "nova predsjedavajuća" preuzela mandat, istina je da je vijećnica iz SDA preuzela mandat u Parlamentu FBiH. Netačne su informacije da Nacrt budžeta Općine Velika Kladuša za 2024. godinu nije dostavljen vijećnicima, Nacrt budžeta je dostavljen svim vijećnicima Općinskog vijeća Velika Kladuša što potvrđuju i materijalni dokazi, a istina je da grupa vijećnika nije došla 15.01.2024. godine na zakazanu sjednicu s ciljem nastavka blokade rada Vijeća ali i finansijske blokade Općine Velika Kladuša.

VEZANI TEKST - Ustavni sud FBiH presudio, ali...: Kako izaći iz haosa u Velikoj Kladuši, šta će biti s budžetom za 2024.

"- Prezentira se nacrt budžeta. Vjerovatno traži alibi da sam nametne budžet, da ga proglasi, ali nije ga poslao u vijeću. Šalje ga svojim ljudima – kazao je Asim Veladžić, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Općinskom vijeću Velike Kladuše".

Asim Veladžić iznio je neistinu, načelnik ne šalje svojim ljudima budžet, Nacrt budžeta Općine Velika Kladuša za 2024. godinu dostavljen je od strane načelnika kroz redovnu proceduru svim vijećnicima pa i vijećniku iz SDA Asimu Veladžiću. Nacrt budžeta se ne prezentira nego se po istom organizira javna rasprava kako je to praksa od preuzimanja mandata g-dina Fikreta Abdića.

Navodni sastanak Kolegija je zabavljanje javnosti jer se radi o političkom sastanku što nema veze sa radom Općinskog vijeća Velika Kladuša - naveli su iz Kluba Laburista u OV Velika Kladuša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.