open-navfaktor-logo
search
Svi se ograđuju
Ključno pitanje: Ko je sačinio specifikaciju za nabavku respiratora iz Kine
Pitanje koje je ključno u priči o spornih 100 respiratora iz Kine, koje je Federalna uprava civilne zaštite na čelu sa Fahrudinom Solakom nabavila preko firme Srebrena malina u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića jeste: ko je sačinio specifikaciju u kojoj je navedena precizno vrsta i količina respiratora koji su potrebni federalnim zdravstvenim ustanovama u liječenju oboljelih od COVID-19?  
15.05.2020. u 16:58
get url
text

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, kako je navedeno u odgovoru Faktoru, je na osnovu iskazanih potreba zdravstvenih ustanova, sačinio plan potreba medicinske opreme i medicinskih sredstava za zdravstvene ustanove u Federaciji BiH.

VEZANI TEKST- Izvještaj FUCZ: Kako je Solak potrošio 23 miliona maraka

-Taj plan usvojio je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, te potom dostavljen Federalnom štabu civilne zaštite 25.03.2020. godine. Napominjemo da plan sadrži brojčano stanje potrebnih količina medicinske opreme, te da Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nije učestvovao u pripremi specifikacije, niti je uopće učestvovao i bio konsultiran u vezi nabavke respiratora i druge opreme. S obzirom na to da nadležne institucije provode istragu u vezi nabavke respiratora, ne želimo dalje komentirati cjelokupan slučaj - stoji u pisanom odgovoru koji potpisuje Maja Kojović, stručna saradnica za odnose sa javnošću ZZJZ FBiH.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba dr. Goran Čerkez, kada je tek otkrivena sporna nabavka kineskih respiratora, potvrdio je da je Federalno ministarstvo zdravstva iskazalo potrebu za nabavkom više stotina respiratora.

- Mi smo izrazili potrebe za nabavkom 300 respiratora za zdravstvo, ali ne učestvujemo u nabavci i nemamo ništa s tim - kazao je Čerkez dodajući da o nabavci odlučuje Federalni štab civilne zaštite.

Odgovor o tome ko je odlučio koja će vrsta respiratora biti nabavljena javnosti nikada nije dao ni federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, koji je također kao i ostali, novinare upućivao na Federalni štab Civilne zaštite.

Na jučer održanoj sjednici Vlade FBiH, konstantovano je i to da je Vlada FBiH dala prethodne saglasnosti za nabavke Federalnom štabu civilne zaštite te da je Federalni štab donosio odluke o nabavkama, tačnije ovlastio Federalnu upravu civilne zaštite da izvrši nabavke.

I tako na kraju dolazimo do preventivno suspendovanog direktora FUCZ Fahrudina Solaka. Da li je Solak sam odredio koja vrsta respiratora će biti uvezena iz Kine? Da li je konsultirao struku, odnosno anesteziologe? Ili je Solak prepustio Hodžiću i njegovoj Srebrenoj malini da odluče sami koje respiratore će uvesti u BiH iz Kine? Ili je na koncu bilo, daj šta daš samo nek se zove respirator.

Mediji a i javnost se tako vrte u krug, a odgovora o specifikaciji još uvijek nema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.