open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Kinezi pohvalili Dodika, nadaju se boljoj saradnji sa novom Vladom FBiH
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Narodne Republike Kine Ji Pinga sa kojim je razgovarao o aktuelnim političkim temama i unapređenju ekonomske saradnje.
18.04.2023. u 15:19
get url
text

Sagovornici su naglasili da su bilateralni odnosi BiH i Kine dobri i bez otvorenih pitanja, te su potvrdili opredijeljenost ka jačanju prijateljskih veza, kao i realizaciji privrednih, infrastrukturnih i energetskih projekata od obostranog interesa.

Na sastanku je istaknuta potreba da se aktivno radi na potpisivanju memoranduma koji se odnose na jačanje saradnje u izgradnji infrastrukture, osnivanje radne grupe za investicijsku saradnju, te unapređenje investicione saradnje u oblasti zelenog razvoja. Konstatovano je da će potpisivanje pomenutih memoranduma stvoriti uvjete za nove investicije, između ostalog, u sektor energetike i saobraćajnu infrastrukturu, saopćilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kooperativni odnosi sa institucijama RS-a

Sagovornici su također zaključili da je potrebno intenzivirati aktivnosti Zajedničke komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju BiH i Kine, te da će u predstojećem periodu definisati termin za održavanje sastanaka ove komisije.

Kineska strana ukazala je na dobre i kooperativne odnose sa institucijama RS-a i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, te naglasila da su vidljivi rezultati takve politike. Izrazili su nadu da će, nakon formiranja vlasti, nova Vlada Federacije BiH zauzeti produktivniji stav u odnosu na dosadašnji kada je u pitanju saradnja sa Kinom.

- Nažalost, u Federaciji BiH je prisutna politička klima koja zaustavlja važne razvojne projekte, za razliku od RS-a, koja nikada nije opstruisala privredni razvoj drugog entiteta - konstatovao je ministar Košarac.

On je ukazao na značaj očuvanja postojećih i otvaranja novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, što će doprinijeti stabilizaciji i razvoju polovanja izvozno orijentisanih privrednika iz oba bh. entiteta.

- Otvaranje kineskog tržišta odlična je šansa za naše privrednike, koji imaju kapacitete i iskustva da svoje proizvode, osim evropskim, ponude i kineskim potrošačima. To mora biti imperativ za sve nivoe vlasti u BiH, posebno imajuću u vidu činjenicu da se i evropski lideri okreću saradnji sa istočnim zemljama. Važno nam je da se ekonomski i finansijski povežemo sa Kinom - rekao je ministar Košarac.

Uvjetovana podrška domaćoj privredi

Kako je naveo, podrška EU domaćoj privredi često je uvjetovana političkim uvjetima, što je, kako je kazao, loša praksa i negativna poruka za privredni sektor u oba bh. entiteta.

- Zbog toga smo opredijeljeni da aktivno radimo na otvaranju novih tržišta za domaće proizvode. Nažalost, dio političkih struktura iz Federacije BiH je uvjetno rečeno zarobljen stavom i mišljenjem EU-a, te ne želi da zagovara jači iskorak u povezivanju sa drugim svjetskim regijama. S druge strane, RS i njeni politički zvaničnici na zajedničkom nivou podržavaju i zagovaraju tješnju privrednu i ukupnu saradnju kako sa Kinom, tako i sa Rusijom, Turskom i drugim zemljama - rekao je ministar Košarac.

On je izrazio zahvalnost zvaničnicima Kine na izbalansiranom pristupu i principijelnom podržavanju dosljedne primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Za razliku od Kine koja uvažava unutrašnji i međunarodni pravni okvir, EU nerijetko ima dvostruke aršine. Jedan od najupečatljivijih primjera nedosljednosti politike EU-a ogleda se u tome da u BiH još nije zatvoren OHR i da su strane sudije i dalje prisutne u Ustavnom sudu BiH, iako je Evropa rekla da to neće biti slučaj kada ova zemlja dobije kandidatski status - podsjetio je ministar Košarac. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.