open-navfaktor-logo
search
Stručnjak za sigurnost
Kico: Sve što ima karakter bosanski meta je hibridnih operacija po nalogu Rusije, u izvedbi RS-a; pomenuo i Čovića
Sigurnosni stručnjak Ahmed Kico, koji je bio uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Suprotstavljanje hibridnom djelovanju protiv države Bosne i Hercegovine", ocijenio je da se može reći da je BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma meta hibridnog djelovanja i sa istoka i sa zapada.
12.11.2023. u 11:54
get url
text
Ahmed Kico
Ahmed Kico

VEZANI TEKST - Koliko je RS samostalna i da li bi Zapad reagirao kada bi Dodik krenuo u otcjepljenje?

Po njegovim riječima, to hibridno djelovanje posebno je intenzivirano zadnjih deset do 12 godina, kada se, kako je rekao, u fokus interesovanja i Srbije i Hrvatske ponovo stavlja Bosna i Hercegovina, sa svojim ustavnim ustrojstvom, geopolitičkim položajem i geopolitičkom situacijom.

- Sve što ima karakter bosanski, sve što ima karakter multietnički, ravnopravan, meta je hibridnih operacija. Te operacije prvenstveno se odvijaju po nalogu Ruske Federacije, a u izvedbi struktura iz Republike Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Nažalost, zadnjih nekoliko godina, pogotovo od perioda agresije Ruske Fedaracije na Ukrajinu, došlo je do još žešćeg udara na BiH - ocijenio je Kico na press konferenciji prije početka sesije.

Smatra da se, nakon početka agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, vrlo ozbiljno promišljalo ili su se poduzimale mjere, da se s ciljem odvraćanja svjetske pažnje ili pažnje u regiji, proizvedu krize na prostoru zapadnog Balkana, pa i BiH.

- Ništa to još uvijek nije smanjeno. Još uvijek se to događa prvenstveno na zahtjev ili po nalogu Ruske Federacije, a u izvedbi Republike Srbije, njihovog aparatusa i aparatusa iz entiteta RS - ustvrdio je Kico.

Kaže da BiH, unatoč svemu, još uvijek ima određeni broj struktura koje uspješno preduzimaju mjere na prepoznavanju takvih napada na BiH.

- Vjerujem da će BiH nastaviti da se odgovorno suprotstavlja takvim hibridnim operacijama, prvenstveno što je osnovni cilj zadržati opstojnost, demokratski kapacitet države BiH i u tom smislu zaustaviti podrivačke secesionističke aktivnosti, prije svega iz entiteta RS i njihovog tamošnjeg predsjednika, te dijelom i aktivnosti koje su vrlo složene, vrlo suptilne, sa prostora Hercegovine, konkretno sa prostora koji kontroliše HDZ i Dragan Čović - rekao je Kico.

Dodao je da se "pod mantrom promjene Izbornog zakona zapravo nastoji, kod tamošnjeg stanovništva, ili kod stanovništva u BiH proizvesti osjećaj, tobože ugroženosti, i da se isključivo po mjeri HDZ-a BiH treba napraviti izborni zakon".

VEZANI TEKST - Čović: Nismo odustali od promjena Izbornog zakona i legitimnog predstavljanja, to je prioritet svih prioriteta

- Građani BiH trebaju biti svjesni da smo pod udarom hibridnih operacija. Ako to znamo, onda će nam biti lakše zato što ćemo podržati naše institucije sigurnosnog, pravosudnog i političkog sistema, da se suprotstavljaju tim protivustavnim i nelegalnim aktivnostima prema BiH ili unutar BiH. Kako bi se suzbile hibridne operacije protiv države BiH, građani, mediji, institucije moraju promijeniti politički narativ - mišljenja je Kico.

Ističe da građani i institucije BiH trebaju podržati da se u okviru Obavještajno-sigurnosne agencije, koja je ključ i nosilac suprotstavljanja hibridnom djelovanju, formira odjel za suprotstavljanje hibridnom djelovanju.

Kako je kazao, taj odjel obuhvatao bi aktivne pripadnike OSA-e, analitičare, operativce, zatim profesionalce iz SIPA-e, državne granične policije, ljude iz akademske zajednice koji se bave sigurnošću, koji bi blagovremeno analizirali sve ono što se usmjerava protiv BiH, kako izvan BiH, tako i unutar BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.