open-navfaktor-logo
search
Trakavica kojoj kraja nema
KCUS još nije dobio generalnog direktora, hoće li Gordijev čvor raspetljati Federalna vlada u četvrtak
Ovo stanje se u narednom periodu mora riješiti, jer Upravnom odboru 4. aprila istječe mandat, a i doc. dr. Alenu Pilavu krajem maja istječe mandat v. d. generalnog direktora KCUS-a, kaže dr. Dragan Stevanović
Autor: A. S.
20.03.2024. u 07:47
get url
text
Gavrankapetanoviću nedostaje papir o menadžerskim kvalifikacijama
Gavrankapetanoviću nedostaje papir o menadžerskim kvalifikacijama
Nediljko Rimac, ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, prošlog mjeseca, tačnije 21. februara, nije dao saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), jer ne ispunjava uvjete.
Iako je tokom konkursne procedure dobio najviše ocjene, iz Federalnog ministarstva zdravstva zaključili su kako direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" ne ispunjava formalne uvjete da zauzme poziciju generalnog direktora, odnosno nedostaje mu papir o menadžerskim kvalifikacijama.
 Šta kažu u Tužilaštvu KS
Nakon ovakve odluke Rimca, odmah se oglasio Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, insistirajući da se ispoštuje dogovor koji je postignut na nivou Federacije BiH, odnosno unutar "Trojke" i HDZ-a, zaprijetivši, ako se to ne dogodi, i krivičnim prijavama.
- Lično ću potpisati krivičnu prijavu odmah po povratku u BiH protiv svih aktera na čelu sa ministrom Nediljkom Rimcem - najavio je tada Konaković, tvrdeći "da nekoliko interesnih grupa čini sve da čovjek, koji je od Upravnog odbora KCUS-a predložen za direktora ne bude imenovan".
Konaković je tom prilikom "optužio i neke uposlenike Ministarstva kako su umiješali svoje prste".
Od tada prošlo je gotovo mjesec dana, ali u Tužilaštvo Kantona Sarajevo do danas nije stigla nijedna krivična prijava koja se odnosi na imenovanje Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, što nam je i potvrđeno iz ovog državnog tijela.
Privremeni Upravni odbor KCUS-a 27. februara razmatrao je informaciju Federalnog ministarstva zdravstva, kojom se uskraćuje saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a "i ostao kod stajališta da je na osnovu zakonitog provedenog konkursa, koji je provela posebna komisija, a čiji izvještaj o radu je usvojio privremeni Upravni odbor, donesena pravična i zakonita odluka kojom je prvorangirani kandidat Gavrankapetanović, predložen za direktora najveće zdravstvene ustanove u BiH".
- Privremeni upravni odbor razmatrao je pristigle akte Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Ministarstva nauke, visokog obrazovanja i mladih, te iz istih zaključio da predloženi kandidat ispunjava sve uvjete javnog konkursa. Privremeni upravni odbor primjećuje da je federalni ministar zdravstva prilikom uskraćivanja davanja saglasnosti izašao iz okvira svojih nadležnosti, paušalno tumačio propise o visokom obrazovanju koji nisu u nadležnosti Federalnog ministartva zdravstva i propustio dati pouku o pravnom lijeku, čime je onemogućio preispitivanje doneseg akta i uskratio zaštitu prava kandidata - naveli su tada iz privremenog Upravnog odbora KCUS-a.
Trojka (NiP, SDP i NS) dolaskom na vlast podijelila je direktorske fotelje, pa je KCUS pripao Narodu i pravdi.
No trakavica oko imenovanja generalnog diktora KCUS-a dokazuje da i nije baš onako kako se Trojka prvobitno dogovorila, te da su, po onima koji su bolje upućeni u odnose unutar koalicije, neslaganja na relaciji SDP - NiP rezultirala da Gavrankapetanović i tri mjeseca od imenovanja za generalnog diketora KCUS-a, još sjedi u Općoj bolnici.
Mnogi su stava kako je očigledno da oni koji se ne slažu sa njegovim imenovanjem iz nekih svojih interesa žele novo ime, a ono koje se spominje je trenutni vršilac dužnosti generalnog direktora KCUS-a doc. dr. Alen Pilav, kadar SDP-a.
No Nermin Nikšić, lider SDP-a, u nedavnom gostovanju na jednoj sarajevskoj televiziji, kaže kako "ne zna ko će biti direktor KCUS-a, ali da je ta pozicija pripala NiP-u".
- I Pilav je, kada je prihvatao poziciju v.d., svjestan bio da nije planirano da bude direktor KCUS-a. Došli smo u jednu pat poziciju gdje Ministarstvo smatra da nisu ispunjeni uvjeti. Kad je u pitanju Gavrankapetanović, ovdje se ne radi ni o kakvoj prevari ili podmetanju od SDP-a. Smatram da Pilav treba ostati v. d. i da u toj situaciji treba poništiti konkurs. Ne želim da ispadne da smo pravili prevaru prema našim partnerima - kazao je Nikšić 6. marta za N1.
Trojka je krenula da sređuje, a ustvari napravila haos, a najbolji primjer toga je izbor generalnog direktora KCUS-a gdje vlada nesigurnost, jer mnogima nije jasno ko trenutno vodu ustanovu.
Niko o izboru generalnog direktora KCUS-a gotovo da više i ne priča. Šta se čeka i dokle će se čekati, niko pouzdano ne zna, a bliže se datumi istjecanja mandata i privremenom Upravnom odboru i v. d. direktoru KCUS-a.
 Ne žele sukob s Rimcem
Sve oči uprte su u sjednicu Federalne vlade zakazanu za četvrtak (21. mart), koja, prema riječima dr. Dragana Stevanovića, člana privremenog Upravnog odbora KCUS-a, jedina i može razriješiti situaciju oko imenovanja generalnog direktora KCUS-a.
- Upravni odbor je tražio preispitivanje odluke Federalnog minisarstva zdravstva, što je po zakonu, a tražili smo i uređeni upravni akt, jer je ministar Rimac poslao samo obavijest. Nama treba rješenje Ministarstva zdravstva kakvo god da je, koje ima pravnu pouku i snagu i mogućnost tužbe, odnosno žalbe nezadovoljnih strana. Dakle, može nam poslati upravni akt, pa ćemo mi onda uputiti tužbu, žalbu i ostalo ili Vlada to može presjeći na sjednici pa dati ili ne dati saglasnost. Ako se složi s ministrom, onda je logično da će nas kao Upravni odbor smijeniti ili će pobiti rješenje Rimca, dati saglasnost i mi ćemo nastaviti raditi. Treće varijante nema, da je ima bilo bi da mi, mimo, koristeći neke pravne zavrzlame u smislu Zakona o upravnom postupku, bez saglanosti ministra imenujemo direktora, čime bismo otvorili proces žalbi i tužbi, što nije dobro za KCUS, ali i bilo koga drugog - navodi Stevanović.
Dodaje kako "im ne treba sukob sa ministrom nego puna saradnja".
- Žao mi je što je sve ovako napravljeno, ja mislim iz čistog inata i za račun nekih snaga koje uopće ne gledaju opće društveni interes nego svoj lični - ističe Stevanović.
Raspisivanje novog konkursa za izbor generalnog direktora KCUS-a je krajnja varijanta, kaže Stevanović, ako Vlada smijeni postojeći, i imenuje novi Uporavni odbor koji bi onda poništio stari, a raspisao novi javni oglas.
- Koliko znam, opredjeljenje postojećih članova Upravnog odbora da za to nema potrebe jer nijednu zakonsku proceduru nismo prekršili niti smo bilo šta uradili što nije u skladu sa zakonom. U svakom slučaju ovo stanje se u narednom periodu mora riješiti, jer Upravnom odboru 4. aprila istječe mandat, a i doc. dr. Alenu Pilavu krajem maja istječe mandat v.d. generalnog direktora KCUS-a. Mislim da ni Vladi nije u interesu da se ovo oteže kao žvaka, a i klinički centar gubi vrijeme bez obzira na to što i privremeni Upravni odbor i v. d. direktora rade u punom kapacitetu i na reorganizaciji te na primanju ljudi. Međutim, to je sve u privremenom mandatu, red bi bio da to bude posao koji će trajati najmanje četiri godine - zaključio je Stevanović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.