open-navfaktor-logo
search
MUP dobio dopis
Katica za Faktor: U Ušivak dolazi 350 migranata, policija KS će pratiti autobuse
Izmještanje migranata iz kampa Vučjak u Bihaću počelo je danas oko 13 sati. Zatvaranje ovog kampa, u kojem su migranti boravili mjesecima u nehumanim uvjetima, planirano je za srijedu
10.12.2019. u 17:23
get url
text

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica potvrdio je u izjavi za Faktor da su danas dobili obavijest Ministarstva sigurnosti BiH i Službe za poslove sa strancima da će tokom večernjih sati na područje općine Hadžići iz USK-a stići sedam autobusa sa migrantima.

-Svi MUP-ovi na potezu od Bihaća do Sarajeva obaviješteni su da poprate ovaj konvoj. MUP Kantona Sarajevo je spreman, i preuzima konvoj na ulazu u Kanton Sarajevo, u Ilijašu. Obaviješteni smo da je riječ o sedam autobusa, odnosno 350 migranata koji će biti smješteni u kasarnu Ušivak, gdje će boraviti dok se ne osposobi kasarna u Blažuju- pojašnjava Katica.

Tu se, nastavlja on, završava posao MUP-a Kantona Sarajevo, a sve dalje obaveze oko migranata preuzima Služba za poslove sa strancima, IOM i Ministarstvo sigurnosti BiH.

-S obzirom da će se na području općine Hadžići povećati broj migranta, i cilju obezbjeđenja i zaštite stanovništva, odnosno osiguravanja sigurnog ambijenta za življenje, MUP Kantona Sarajevo će svoj Operativni plan prilagoditi novonastaloj situaciji. To znači da ćemo povećati broj policijskih službenika i policijskih patrola na terenu-navodi Katica.

Izmještanje migranata iz kampa Vučjak u Bihaću počelo je danas oko 13 sati. Zatvaranje ovog kampa, u kojem su migranti boravili mjesecima u nehumanim uvjetima, planirano je za srijedu.

Agencija Fena javlja da je oko 400 migranata u osam autobusa krenulo iz Vučjaka prema kasarni Ušivak u Sarajevu. Kolona od osam autobusa pod jakom policijskom pratnjom izišla je iz bihaćkog naselja Zavalje, nakon što su migranti prošli zdravstvene preglede i dobili prehrambene obroke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.