open-navfaktor-logo
search
Kako izbjeći Lendu
Karajbić potvrdio da se sa Schmidtom obavljaju konsultacije: Za detalje treba pitati Nikšića
Elvir Karajbić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH potvrdio je da se u zgradi OHR-a vrše konsultacije visokog predstavnika Christiana Schmidta sa predstavnicima stranaka, a u vezi nastale situacije oko formiranja Vlade FBiH.
25.02.2023. u 17:49
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt jednokratnim rješenjem namjerava obezvrijediti Lendin potpis, jer bi trajno rješenje ugrozilo HDZ BiH

- Predsjednik Nikšić i zastupnik Dizdar razgovaraju ispred SDP-a sa međunarodnim organizacijama. Vi znate da OHR razgovara sa svojim političkim partijama i nije sporno da su bili određeni kontakti sa OHR-om. Oni razgovaraju sa svima. Za detalje treba pitati predsjednika i one koji su išli na razgovor. Svako onaj ko ima većinu u oba doma Parlamenta FBIH treba da bude vlast, objašnjava Karajbić i dodaje da se većina poštuje u svim demokratskim sistemima u svijetu tako da bi se trebalo i ovdje poštovati.

- Isto tako treba poštovati i specifičnost kada su u pitanju predsjednik i potpredsjednici FBiH koji predstavljaju većinu u Domu naroda i kompletan proces implementacije vlasti FBIH treba riješiti dijalogom.

Mislim da su većine te koje postoje u oba doma i treba ih poštovati i jedni i drugi. Bilo kakvo nametanje nije dobro. Nametanje u smislu jačanja države Bosne i Hercegovine je jedino dobro. Politički je razgovarati sa svakim i najbolje je da se dogovorom dođe do rješenja - navodi Karajbić za Hayat. 

Za kraj kaže da ne treba navaljivati ​​ni na jednu stranu. Tvrdi da postoji stabilna parlamentarna većina.

Visoki predstavnik Christian Schmidt započeo je konsultacije u vezi sa nametanjem novih izmjena Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kojim bi omogućio formiranje Vlade Federacije BiH bez potpisa Refika Lende, budućeg potpredsjednika Federacije iz reda bošnjačkog naroda, saznaje Istraga. OHR, međutim, ima problem da jasno definiše odluku koju bi nametnuo, jer bi se takvim izmjenama oslabila pozicija HDZ-a BiH.

VEZANI TEKST - Lendo o sastanku sa Bradarom i Stojanovićem: Dogovorili smo se da se nismo dogovorili

Schmidt je već obavio niz razgovora sa predsjednicima pojedinih stranaka "Osmorke" koji su, prema informacijama Istrage, iznijeli svoje prijedloge za nametanje odluke. U igri je nekoliko rješenja, među kojima su i ona "ad hoc", odnosno, rješanja koja bi bila primijenjena samo sada, tokom ovog izbornog ciklusa. Sa nametanjem odluke bi se, ipak, sačekalo isticanje roka za formiranje Vlade FBiH koji je propisan Ustavom Federacije.

- Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom - piše u Ustavu Federacije BiH.

Jedna od opcija koja se razmatra u OHR-u je "ad hoc" odluka. Schmidt ne bi nametao izmjene Ustava FBiH, već bi nametnuo jednokratnu odluku prema kojoj, samo za izbor nove Vlade u ovom izbornom ciklusu, ne bi bili potrebni potpisi predsjednika i dva potpredsjednika Federacije. Na taj bi način Schmidt obezvrijedio glas Refika Lende, potpredsjednika Federacije BiH iz reda Bošnjaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.