open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Kanton Sarajevo: Četvorka glasa o smjeni Vlade i novom rukovodstvu Skupštine
Za današnju hitnu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo najavljeno je da će dnevni red biti utvrđen na samoj sjednici. 
30.11.2020. u 07:44
get url
text

Međutim, ono što je sasvim izvjesno, na temelju svega što se izdešavalo u proteklom periodu, zastupnici će se izjašnjavati o ostavkama premijera Maria Nenadića i predsjedavajućeg Skupštine Mirze Čelika. 

VEZANI TEKST - Nastavljaju razgovore o formiranju nove Vlade KS: Kome su porasli apetiti

Također, glasat će se o nepovjerenju aktuelnoj Vladi, a bit će izabrano i novo skupštinsko rukovodstvo u kojem će biti Danijela Kristić, Elvedin Okerić, Vibor Handžić i Smiljana Viteškić.

Klub SDA u Skupštini KS, pozvao je prije dva dana zastupnika Elmedina Konakovića, da on preuzme premijersku funkciju, te da će oni u tom slučaju podržati novu Vladu. 

- Ukoliko Konaković skupi hrabrosti i prestane se kriti iza nerelanih prijedloga i kadrovskih rješenja, a na koje će sutra svaliti krivicu za neuspjeh u vođenju Kantona Sarajevo - kako je svaljivao i na SDA dok je u njeno ime loše vladao Kantonom, te prihvati odgovornost za političku krizu u Kantonu Sarajevo koju je sam prouzrokovao političkim trgovinama, i ukoliko preuzme vođenje Vlade Klub SDA će ga, kao najveći klub u Skupštini, podržati pa čak i glasati za takvu Vladu - poručili su iz Kluba SDA. 

Nova skupštinska većina koju čini "Četvorka" Narod i pravda, Naša stranka, SDP i NBL Ibrahima Hadžibajrića, plus četiri samostalna zastupnika Damir Nikšić, Damir Marjanović, Aljoša Čampara i Admela Hodžić prošle sedmice započela je razgovore o raspodjeli resora u novoj kantonalnoj vladi, a od toga će zavisiti i kome će pripasti premijerska pozicija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.