open-navfaktor-logo
search
Ruski ambasador u BiH
Kalabuhov: Ratnohuškačka retorika dolazi iz "političkog Sarajeva", RS ima pravo povući se iz OSBiH
Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov smatra da je međunarodno pravo pobijedilo na posljednjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, ali i logika i zdrav razum, a usvojena Rezolucija o BiH mora biti primjer u budućem vremenu.
05.11.2021. u 16:17
get url
text

VEZANI TEKST - Usvojena rezolucija o BiH u UN-u: Produžen mandat EUFOR-u

- Zahvalan sam kolegama u diplomatskom koru u New Yorku i u Sarajevu, jer su odvojena pitanja produženja misije Althea u BiH i OHR-a. I po Dejtonskom mirovnom sporazumu ova pitanja nisu povezana - rekao je Kalabuhov za RTRS.

On je istakao da je dobro što su zapadne diplomate razumjele logiku Rusije.

- Nakon 26 godina mirovnog procesa u BiH mora doći vrijeme kada će lokalni akteri preuzeti svu odgovornost, pa čak i onu koja proističe iz misije Althea - kaže Kalabuhov.

Ruski ambasador je kazao da se njegova zemlja "principijelno zalaže da OHR bude što prije zatvoren". 

- OHR je postao razlog za destabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini. Ova kancelarija je postala jednostrana. I kolege u diplomatskom koru bi željele zatvaranje OHR-a, ali postoji nesaglasnost o uslovima za tako nešto. Svi su saglasni da je vrijeme nametanja u BiH prošlo - istakao je Igor Kalabuhov.

On je ocijenio da BiH sa OHR-om ne može imati stvarni suverenitet i da ova kancelarija nikada nije prevela Dejtonski mirovni sporazum na jezike naroda u BiH, što je morala uraditi.

- Veliki je paradoks kada ljudi koji govore o suverenitetu BiH traže od OHR-a da brani suverenitet. Pardoks je i što Ustav mora biti branjen od Ustavnog suda BiH. Mora biti promijenjena i kompozicija ovog suda, odnosno strane sudije moraju otići - naglasio je Kalabuhov.

On je napomenuo da izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta o situaciji u BiH subjektivan i neizbalansiran.

Kalabuhov kaže da je legitimno razmišljanje predstavnika entiteta Republika Srpska o vraćanju nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH i da sve mora biti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

VEZANI TEKST - Snažna podrška Moskve i jasne upute: Najopasnija dva Dodikova poteza rušenje OSBiH i UIO

Kazao je da je Valentin Inzko, nametanjem zakon, kreirao najveću krizu poslije Dejtonskog sporazuma, ali da je potrebno smiriti situaciju i ratnohuškačku retoriku koja dolazi iz "političkog Sarajeva".

Kada je riječ o povlačenju saglasnosti Republike Srpske za sporazume o Oružanim snagama BiH, UIO i VSTS, ruski ambasador je poručio da je to legitimno pravo Republike Srpske.

- Narodna skupština Republike Srpske je legalno izabran organ koji donosi legalne odluke. Samo u slučaju kada NSRS ne bi podržala povlačenje saglasnosti, onda ono ne bi bilo legitimno, a dok god se to dešava u skladu sa demokratskim propisima i Dejtonskim sporazumom, ja tu ne vidim pravni, suštinski problem - istakao je Kalabuhov.

On je rekao da je BiH potreban dijalog i da Rusije insistira na tome, jer BiH ne može biti funkcionalna sve dok o njenoj sudbini ne odlučuju konstitutivni narodi i entiteti.

On je naveo da je u Bosni i Hercegovini potreban dijalog konstitutivnih naroda o svim pitanjima.

- Mora se u BiH smirivati retorika. Smatram da neće biti rata u BiH, jer je bolje pet godina razgovarati, nego dan ratovati. Bilo bi dobro da svi akteri u BiH potpišu pakt o miru - istakao je Igor Kalabuhov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.