open-navfaktor-logo
search
Šta kaže policija
Kako je Čampara izbjegao kaznu za divljanje u službenom vozilu na putu do vile u Neumu
Divljanje službenim vozilom Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH na cesti M-17, za čijim volanom je, kasnije se ispostavilo, bio ministar Aljoša Čampara zabilježeno je 18. jula prošle godine, kada se vozio prema svojoj kući za odmor u Neumu.
26.04.2021. u 13:36
get url
text
Aljoša Čampara
Aljoša Čampara

Preticanje vozila preko pune linije, brzu vožnju, snimio je jedan od sudionika u saobraćaju, međutim Čampara nije sankcioniran za ove prekršaje potvrđeno nam je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Čampara je zaustavljen i upozoren 

Iako smo prvobitno dopis uputili Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova imenovanog na ministra Aljošu Čamparu s pitanjem da li je sankcioniran za prekršaj, odnosno, da li je platio kaznu, nije nam odgovoreno. 

VEZANI TEKST - Službeno vozilo ministra Čampare divljalo po cesti: Ko je bio za volanom?

- Kontaktirao sam komandira za saobraćaj Policijske uprave Konjic, oni se sjećaju snimka. Predmetno vozilo je zaustavljeno, a kojim je upravljala osoba koja stoji u vašem mailu (u našem mailu stoji Aljoša Čampara, op. a.). Upozoren je, jer su dobili dojavu od drugih sudionika u saobraćaju da jedno vozilo pretiče na punoj liniji. Osoba koja je snimala to mobitelom, nije htjela sarađivati, predstaviti, svjedočiti, tako da za nas prijava ne može biti validna ako on neće svjedočiti. Kazna predviđena za ovo je prema Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa u FBiH 40 KM - rekao nam je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK. 

Upitali smo zar se u ovakvim i sličnim situacijama ne može postupati po anonimnoj prijavi. 

- Ne može jer nema temelja. Ko će svjedočiti na sudu? Prijava nije validna. Imali smo mi takvih slučajeva gdje su nam oni koji su sačinili snimke odbili svjedočenje. Zašto, kako, ne znam. Sud bi to odbacio jer nema ko je napravio snimak, jer nema osobe koja bi učestvovala u procesuiranju. Svaki snimak koji nema posebno istražne radnje nije validan na sudu - rekao nam je Marić. 

Oni na funkcijama misle da su nedodirljivi 

Inače, kazna za prekoračenje brzine do 30 kilometara na sat više od dozvoljene je od 100 do 300 KM, dok je za prekoračenje više od 30 km/h od dozvoljene, od 400 do 1.000 KM. 

- Mnogo je bahatih na cestama. A što se tiče ljudi na funkcijama, oni misle da im niko ništa ne može, da su iznad svih, osjećaju se nedodirljivim, pa se tako ponašaju i u saobraćaju. Ukoliko policija želi, ona na osnovu snimka može kazniti prekršioca u saobraćaju, jer imate tablice vozila, vrijeme prekršaja... Kazne za prekoračenje brzine su od 100 do 300 KM. Međutim, ukoliko vas radar "uhvati" on tačno snimi koliko je prekoračenje brzine, pa kazna može biti i mnogo veća, ovisno koliko je brzina prekoračena, a tu su i kazneni bodovi, privremeno oduzimanje vozačke dozvole - ispričao nam je Fadil Ujkanović, dugogodišnji instruktor vožnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.