open-navfaktor-logo
search
Glavni državni tužilac
Kajganić negira navode iz prijave TIBiH: Dok nisam došao u Tužilaštvu se nije znalo ko šta radi
Navodi prijave nisu tačni, ustvrdio je za BHRT glavni državni tužilac Milanko Kajganić, govoreći o prijavi koju je protiv njega, Uredu disciplinskog tužioca, podnio Transparency International u Bosni i Hercegovini.
22.07.2023. u 20:17
get url
text

VEZANI TEKST - TIBiH prijavio Kajganića: Većinu predmeta dodijelio mimo TCMS-a zbog čega je smijenjena Gordana Tadić

Transparency International u BiH (TIBiH) podnio je prijavu protiv Kajganića, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine "koji je tokom prošle godine veliku većinu predmeta dodijelio mimo sistema automatskog upravljanja TCMS-a zbog čega je smijenjena njegova prethodnica na ovoj funkciji Gordana Tadić".

- Svi predmeti se signiraju i presigniraju iskljucivo u skladu sa Pravilnikom o TCMS. Veći broj presignacija u 2022.godini, koje su izvršene automatski putem CMS, su posljedica isključivo aktivnosti specijalizacije rada tužilačkih odjela po odsjecima i timovima, te prerasporedu tužilaca. Sve ovo je urađeno da, naprimjer svi predmeti korupcije budu u Odsjeku za korupciju i tako važi za sve ostale odsjeke, a ne kao što je to bio slučaj prije mog dolaska na mjesto v.d glavnog tužioca, da se nije znalo koliko predmeta postoji u Tužilaštvu i ko ih radi.

Da su kolege iz Transparency International pitali zašto su im potrebni traženi podaci sve ovo bismo im pojasnili tako da ne bi ni došlo do nerazumjevanja i ovog nesporazuma - naglasio je Kajganić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.