open-navfaktor-logo
search
Analiza
Kada BiH može dobiti kandidatski status i da li je "ključni" uvjet izbacivanje SDA iz vlasti
Može li Bosna i Hercegovina do kraja godine dobiti kandidatski status, s obzirom da se među osam uvjeta koji su iz Brisela stigli samo nekoliko dana nakon održavanja Općih izbora, nalaze i oni za koje je neophodno imati formiranu vlast, odnosno kada je realno da dobijemo kandidatski status? 
21.11.2022. u 21:27
get url
text

VEZANI TEKST - Računica Schmidta i Naše stranka: Udovoljiti HDZ-u, pa će BiH dobiti kandidatski status

- Na osnovu dosadašnje političke prakse i funkcioniranja Parlamentarne skupštine BiH sa već poznatim oponentima i faktorima blokada EU puta naše države, ne bih bio pretjerani optimista da će to i da se desi – stav je starog/novog državnog zastupnika Šemsudina Mehmedovića.

Na upit, na temelju čega onda predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović optimistično najavljuje kako je moguće do kraja godine dobiti kandidatski status, Mehmedović odgovara:

- Mi smo se naslušali obećanja od "promicatelja europskih vrijednosti" da ćemo brzo postati članica EU, ali u praksi onda nagledali blokada upravo od njega i njegove stranke. Međutim, ukoliko se iskreno bude radilo na implementaciji uvjeta i ako postoji stvarna politička volja onda teoretski možemo ispuniti uvjete. Kako sada tehnički stvari stoje nije realno očekivati, jer 1.decembra je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, a Doma naroda BiH nema ni na vidiku. Većina se nazire, ali nije definisana platforma koja bi bila osnov za efikasniji rad Parlamenta BiH, a time i brži EU put BiH – pojašnjava Mehmedović i zaključuje:  

- Ipak, s obzirom da se preko pojedinih stranih ambasada radi na uklanjanju SDA iz vlasti, i ukoliko do toga na kraju dođe, ne treba iznenaditi dobijanje kandidatskog statusa, možda čak i bez ispunjenih briselskih osam uvjeta. Jer, na kraju dolazimo do toga da je jedini pravi uvjet bio ukloniti SDA, a SNSD i HDZ koji su blokirali usvajanje zakona potrebnih za dobijanje kandidatskog statusa onda treba nagraditi.  

O kandidatskom statusu za BiH do kraja godine, govorio je i visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je nekoliko dana nakon nametanja odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, poručio kako smatra da je posljednjom odlukom otvorio put ka tome da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata.

Bivši predsjednik Naše stranke i stari/novi državni zastupnik Predrag Kojović obećao je da će opozicija, ako pobijedi na izborima, usvojiti 14 prioriteta EU za tri mjeseca. Kojović je to kazao u kontekstu nedobijanja kandidatskog statusa za BiH.

- BiH nije dobila kandidatski status. Direktno odgovorni za to (svako na svoj način) su SDA, HDZ i SNSD. SDA je HDZ-u i SNSD-u (zašto?) dao potpunu moć u Domu naroda, a oni su glasali protiv zakona koji su bili uvjet za kandidatski status BiH u EU. Kandidatski status bi značio ne samo milione i milione eura za BiH, nego i reforme za bolju i pravedniju BiH. Uzalud je skretanje pažnje lažnim vijestima i lovom na vještice. Građani u KS su progledali, u oktobru će i svi drugi. Ako opozicija pobijedi, 14 prioriteta će biti usvojeno u prva tri mjeseca nove većine. Ako ne bude, ja lično ću preuzeti odgovornost - poručio je Kojović.

Evropska komisija u oktobru je preporučila davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini uz osam uvjeta, a konačnu odluku će donijeti Vijeće Evropske unije koje zasjeda 15. i 16. decembra u Briselu.  

VEZANI TEKST - Čović opet podvaljuje: Reforma Izbornog zakona i "legitimno predstavljanje" nisu nikada bili uvjet za pristup EU

Iako Čović potencira kako je jedan od uvjeta izmjene Izbornog zakona BiH, među njih osam ova reforma se ne spominje.

Uvjeti koje će BiH morati ispuniti su sljedeći:

- usvajanje Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine

- izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine

- usvajanje Zakona o javnim nabavkama

- poduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala

- odlučno unaprijediti rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima upravljanja granicom i kapaciteta upravljanja migracijama, kao i osiguravanja funkcionisanja sistema azila

- osigurati zabranu mučenja, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja

- garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima

- osigurati rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tečevine EU

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.